Izvor: Blic, 26.Jun.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuba lansira prvu terapeutsku vakcinu protiv raka pluća

Centar za molekularnu imunologiju u Havani najavio je lansiranje na svetsko tržište prve terapeutske vakcine protiv raka pluća, izvestila su francuska glasila. Vakcina "Cimavaks EGF" koristi dva proteina koji podstiču reakciju imunološkog sistema ne izazivajući sekundarne efekte.



Prednost vakcine je što smanjuje bol olakšavajući disanje i podstičući apetit. Vakcina, čija su ispitivanja obavljana od 1995. godine na Kubi, kao i u Kanadi i Velikoj Britaniji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uspela je da, prema rečima Hizele Gonsales koja je rukovodila istraživanjem, produži život pacijenatima za četiri do pet meseci, a nekima i više.

Kubanski naučnici iz Centra za molekularnu imunologiju sada rade na proširenju korišćenja vakcine i na ostale vrste tumora. Vakcina se već pokazala delotvornom u lečenju više vrsta čestih oblika raka, kao što su rak dojke, prostate, materice, pankreasa i jajnika.

Prva klinička ispitivanja "Cimavaksa" sprovedena su na Kubi 1995. godine na 400 pacijenata obolelih od raka pluća u poznom stadijumu na kojima je već primenjivana klasična hemoterapija i radioterapija. "Cimavaks" je već dostupan u kubanskim bolnicama, a njegova komercijalizacija bi trebalo da počne i u Latinskoj Americi.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kuba: Vakcina protiv raka pluća

Izvor: B92, 26.Jun.2008

Havana -- Centar za molekularnu imunologiju u Havani najavio je lansiranje na svetsko tržište prve terapeutske vakcine protiv raka pluća, izvestila su francuska glasila... Vakcina "Cimavaks EGF" koristi dva proteina koji podstiču reakciju imunološkog sistema ne izazivajući sekundarne efekte. Prednost...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.