Kuba: Tri godine za reformu valutnog sistema

Izvor: Blic, 28.Nov.2013, 00:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuba: Tri godine za reformu valutnog sistema

Objedinjavanje kubanskih dvojnih valuta potrajaće najmanje tri godine, izjavio je juče Hose Luis Rodrigez, arhitekta nepopularnog sistema starog dve decenije, prema kom su u upotrebi konvertibilni i nekonvertibilni pezos. Konvertibilni pesosi (L) i dve novčanice regularnih kubanskih pesosa (D) na zelenoj pijaci u Havani

Kubanska vlada je prošlog meseca saopštila da će ugasiti postojeći sistem u okviru pokušaja predsednika Raula Kastra da reformiše ekonomiju koja još funkcioniše >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << po sovjetskom modelu.

Prema postojećim propisima, manjina Kubanaca koji imaju dolare mogu da kupuju konvertibilne pezose po kursu jedan za jedan i da ih koriste za kupovinu proizvoda u posebnim državnim radnjama.

Plate na Kubi se, međutim, isplaćuju u nekonvertibilnim pezosima, čiji je kurs 24 za jedan konvertibilni pezos, pa je čest slučaj da su inženjeri, nastavnici i doktori plaćeni 20 dolara mesečno.

- Proces objedinjavanja valuta potrajaće najmanje tri godine, budući da je potrebno prvo devalvirati valutu za poslovne transakcije, a zatim i za građane - ocenio je Rodrigez, koji je od 1993. do 2009. bio ministar ekonomije i planiranja, dodajući da će jedinstvena valuta dovesti do ekonomskog boljitka, ali i da njeno formiranje podrazumeva duboke strukturne izmene.

Iako Kubanci uživaju gotovo besplatno obrazovanje, zdravstvo i stanovanje, kao i subvencoionisanu potrošačku korpu, većina njih i dalje jedva sastavlja kraj s krajem.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.