Krvavo završen San Fermin

Izvor: Vesti-online.com, 14.Jul.2013, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krvavo završen San Fermin

Poslednjeg osmog dana trke sa bikovima, koje se tradicionalno održavaju povodom proslave San Fermina u Pamploni, povređeno je pet osoba. Najteže je prošla turistkinja iz Australije kojoj je bik probio grudni koš.

 

Australijanka je povređena u trenutku kada je pokušavala da preskoči drvenu ogradu. Ostali povređeni prošli su sa modricama i manjim posekotinama i svi su smešteni u bolnicu.

 

Kao i svakog jutra, u osam časova bikovi su >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pušteni na uske ulice starog dela Pamplone, gde ih je čekalo nekoliko stotina trkača odevenih u belo sa crvenim maramama oko vrata.

 

Festival svake godine privuče brojne znatiželjnike iz zemlje i inostranstva. Današnja trka je trajala 2 minuta i 16 sekundi, a istrčana je na stazi dugačkoj 650 metara na potezu između gradskih zidina i centralne arene. Bikovi koji ujutru jure ulicama, popodne završe na koridi.

 

Festival potiče iz kasnog 16. veka, i slavi se u čast "sveca zaštitnika" Pamplone, San Fermina. Dobio je svetsku slavu kada ga je opisao Ernest Hemingvej u svom romanu iz 1926. godine "Sunce se ponovo rađa".

 

Tokom trka sa bikovima svake godine bude povređeno više desetina ljudi, a poslednja pogibija se desila 2009. godine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.