Kruševljani ostali i bez prevoza vozom

Izvor: Blic, 21.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kruševljani ostali i bez prevoza vozom

KRUŠEVAC - Danas, sto godina nakon što je prvi voz stigao u njihov grad, Kruševljani ovim prevoznim sredstvom ne mogu ni do obližnjeg Stalaća, a kamoli do Beograda. Putnički saobraćaj na pravcu Stalać - Kruševac - Kraljevo znatno bi olakšao dolazak na posao i u školu stanovnicima Stalaća, Trstenika i okolnih sela, Đunisa, Braljine i Stevanca, koji su vezani za prugu jer nemaju drugi pogodan prevoz do Kruševca.



Rekonstrukcije deonice Stalać - Kruševac >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u dužini od 13 kilometara trajala je dve godine. Kada su je 15. septembra prošle godine na Dan železničara svečano otvorili ministar Velimir Ilić i direktor „Železnica" Milanko Šarančić, obećali su Kruševljanima da će do Beograda moći da putuju najkasnije do sredine 2008., ali od tog obećanja nema ništa. Ova deonica sada služi samo za transport robe.

Pre nego što je zatvorena zbog rekonstrukcije na nekim delovima pruge Stalać - Kruševac, vozovi su se zbog bezbednosti, kretali maksimalnom brzinom od 10 kilometara na čas! Ova deonica je, pre rekonstrukcije 2007. rađena samo jednom 1957., i to polovnim materijalom.

- Za prevoz putnika na relaciji Kruševac - Stalać i nazad nemamo tehničkih mogućnosti, a ne isplati nam se ni sa ekonomske tačke gledišta jer su veliki troškovi spremanja garniture i lokomotive. Tek kada budu završeni radovi na rekonstrukciji deonice od Kruševca do Kraljeva, može se očekivati uspostavljanje putničkog saobraćaja na ovom pravcu - kaže Zoran Stojković, šef Železničke stanice Kruševac, i dodaje da je za to neophodna kompletna elektrifikacija pravca od Stalaća do Požege.

Ni pre rekonstrukcije pruge kroz Kruševac nije prolazilo puno putničkih vozova - dva na relaciji Niš - Bar, kao i dva para „lokalaca" Stalać - Kruševac - Kraljevo.

- Voz koji je ranije saobraćao od Niša, preko Stalaća i Kruševca, do Bara sada ide zaobilazno, pravcem Niš - Stalać - Lapovo - Kraljevo - Bar, dok voz Beograd - Stalać - Vrnjačka Banja ne saobraća - objašnjava Stojković.

I dok čitava Evropa putuje vozovima, mi smo tamo gde smo bili pre jednog veka.

- Kao student putovao sam isključivo vozom jer tada nije bilo toliko autobuskih polazaka na relaciji Kruševac - Beograd. Na more smo išli vozom. Verujem da bi i sada veliki broj Kruševljana putovao vozom na odmor jer je jeftinije od putovanja automobilom ili autobusom, a i jednostavnije je. Naravno, pod uslovom da se naši vozovi barem malo približe evropskim standardima - priča Zoran Blagojević, vlasnik Turističke agencije „Olimpus".

Anketa: Da li biste putovali vozom?

Miloš Zogović


Dobro bi bilo imati neki alternativni način prevoza. Vozovi u Evropi su brzi kao munje, a mi nemamo nikakav.

Stanojla Lazarević

Poslednji put sam se vozila vozom još 1991. Nisam ni znala da voz ne prolazi kroz Kruševac.

Srećko Vasić

Sramota je da u 21. veku ovoliki grad nema voz. Građanima je takva vrsta prevoza neophodna jer je jeftiniji.

Milomir Cvetković

Kruševcu voz nije potreban! To je jedna od sitnica koju ovaj grad nema. I gde bi ljudi odavde mogli da putuju.

Anđela Petrović

Vozovi su zanimljivi za studente jer, sa povlasticama, mogu da putuju jeftinije. Naravno, pod uslovom da vozovi nisu spori kao kornjače.

Gordan Ilić

U normalnoj državi to bi bilo primarno sredstvo prevoza, ali kod nas je naftaški lobi ubio železnicu odavno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.