Krstić: Realan budžet za 2014. godinu

Izvor: Politika, 02.Nov.2013, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krstić: Realan budžet za 2014. godinu

BEOGRAD –Deficit budžeta Srbije u idućoj godini biće 182,5 milijarde dinara, odnosno 4,6 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je manje nego ove godine, najavio je ministar finansija Lazar Krstić.

Budžet za iduću godinu predviđa prihode od 930 milijardi dinara i rashode od 1.113 milijardi dinara.

Vlada Srbije usvojila je sinoć Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2014. godinu i uputila ga Skupštini Srbije na razmatranje.

Prema Krstićevim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << budžet je pravljen na realnim osnovama i predstavlja početak ozdravljenja srpske privrede koja bi trebalo da raste oko dva odsto iduće godine.

Za razliku od prošle godine, ovo je realan budžet, „koji nije pravljen iz političkih razloga, već da reflektuje ono što može da se ostvari u sledećoj godini”, rekao je Krstić za B92.

Budžetom je obuhvaćeno smanjenje zarada u javnom sektoru i povećanje PDV-a, kao i pozitivni efekti koji se očekuju usvajanjem zakona o privatizaciji, stečaju, radu i prostornom planiranju, dodao je ministar.

„Smanjene su subvencije i privredi i garancije i ono što se ispod linije daje za javna preduzeća. To je nešto što radimo zajedno sa Ministarstvom privrede”, rekao je Krstić i dodao da će se sada zajedno sa bankama i sindikatima napraviti konsenzus kako se odnositi prema svakom javnom preduzeću indvidualno”, kaže ministar.

Bilo je, naveo je on, ogromnih dodatnih zahteva, čak do 100 milijardi, od svih budžetskih korisnika, ali je, ipak, napravljen plan na osnovu toga šta je realno i šta se može uraditi ove godine.

„To ćemo i uraditi”, poručio je Krstić.

Na pitanje zašto predlog budžeta nije predstavljen na konferenciji za novinare, ministar finansija je odgovorio da vlada ništa ne krije i da ima dovoljno vremena za raspravu pred poslanicima i u javnosti.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović izjavio je ranije danas da je Predlog zakona o budžetu stigao u parlament i da se već nalazi u proceduri.

Tanjug

objavljeno: 02.11.2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Budžet predstavlja početak ozdravljenja privrede

Izvor: Akter, 02.Nov.2013

Budžet za 2014. godinu je realan, kaže ministar finansija Lazar Krstić

Nastavak na Akter...

Budžet realan, a ne po meri politike

Izvor: Politika, 03.Nov.2013, 10:52

Predvideli smo budžetski deficit od 4,6 odsto bruto domaćeg proizvoda, a Ministarstvo kulture može da računa na više para..Predlog budžeta za 2014. godinu predviđa prihode od 930 milijardi dinara koji će se najvećim delom ostvariti od poreza na dodatu vrednost i akciza. Predvideli smo rashode...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.