„Kroz prozor malog voza” Radovana Lazarevića

Izvor: Politika, 19.Mar.2013, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Kroz prozor malog voza” Radovana Lazarevića

BEOGRAD – „Službeni glasnik” je danas predstavio knjigu „Kroz prozor malog voza” Radovana Lazarevića u knjižari - klubu u kojoj se opisuje Drinsko-zlatiborski kraj, njegovi ljudi, događaji, fenomeni.

Lazarević je kazao da mu je cilj bio da knjigom pokaže da se ispod pruge, predela koji promiču pored voza, krije jedan dublji sloj istorije koji zrači i obasjava ceo kraj.

Knjigu je, kako je kazao, namenio svima koji žele da saznaju više o ovom kraju, burnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << događajima koji su se u bližoj i daljoj prošlosti odigrali, ljudima, znamenitim ličnostima koji su u njima učestvovali, ali i delima i idejama kako ovovremenih tako i negdašnjih neimara i vizionara.

Predstavnica „Glasnika” za medije Gordana Milosavljević je podvukla da je knjiga ne samo bogato ilustrovana dobrim fotografijama, već i na zanimljiv način opisuje prostor kojim se bavi.

Ona je skrenula pažnju da je u Lazarevićevoj knjizi sve zasnovano na pouzdanim istorijskim činjenicama i rezultatima dugogodisnjih istraživanja građe.

Turizmolog Branko Krasojević je konstatovao da je predeo u knjizi viđen očima dečaka koji se tu rodio, docnijeg profesora, novinara, publiciste koji je jedan od najlepših krajeva Srbije posmatrao kao zavičaj, a kroz njega i samoga sebe. Autor je, kako je rekao Krasojević, opisao šire područje uz trasu muzejsko-turističke pruge Kremna - Šargan Vitasi - Mokra Gora -Dobrun - Višegrad koja je izrasla u perspektivnu, atraktivnu i neobičnu turističku destinaciju.

On je dodao da je za autora „trasa turističke pruge samo 'kičma', a dopunjavao ju je pričama o prirodnim fenomenima, njenom istorijom i poznatim ličnostima.„

„Popularno nazvana 'Šarganska pruga' je u stvari nit koja to obilje događaja, ličnosti, ideja i fenomena povezuje u jednu celinu”, zaključio je Krasojević.

Književnik i novinar Nenad Stefanović je pohvalio izdavača što se odlučio da objavio Lazarevićevu knjigu koja je istovremeno jedinstven dokument i neobičan vodič.

On je kod autora otkrio da poseduje književni dar jer se knjiga čita kao uzbudljiva priča o lovu na hajduke, o serdaru Mićiću, Nikoli Altomanoviću, Mehmed-paši Sokoloviću, skrivanju i hvatanju Dragoslava Draže Mihailovića.

Tanjug

objavljeno: 19.03.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.