Krokodil hoće fotelju, opet

Izvor: B92, 24.Avg.2023, 21:22

"Krokodil" hoće fotelju, opet

U Zimbabveu je danas nastavljeno glasanje u prestonici posle dužeg odlaganja dan ranije zbog nedostatka izbornog materijala.

To je, pak opozicija kritikovala, ukazujući na prevaru.

Glasanje se "nastavlja u nekim izbornim jedinicama", dodao je večeras za AFP potpredsednik Izborne komisije (ZEC) Rodni Kiva.

Na desetinama biračkih mesta gomile besnih i umornih birača dugo su čekali ispred šatora. Ovo odlaganje podstaklo je predsednika Emersona Mnangagvu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (80), koji se kandidovao za drugi mandat, da tokom večeri objavi dekret kojim se izbori produžavaju za jedan dan.

Ne želi da se povuče sa vlasti

Mnangagva, koji je zbog svoje nemilosrdnosti dobio nadimak "krokodil", postao je drugi predsednik Zimbabvea 2017. godine zbacivši dugogodišnjeg šefa države Roberta Mugabea uz pomoć vojske. U svojoj 80. godini ne pokazuje želju da se povuče sa vlasti.

Nemiri prijavljeni na nekim važnim biračkim mestima podstakli su optužbe za "prevaru" i "otuđenje" opozicionih birača. Na predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima, glavni rivali su Zanu-PF, na vlasti od nezavisnosti 1980. godine, i glavna opoziciona stranka, Građanska koalicija za promene (CCC), koju predvodi Nelson Čamisa, 45-godišnjak advokat i paroh.

Izborni proces je "potpuno pogrešan“ i "nesposoban da proizvede slobodne i poštene izborne rezultate“, prokomentarisao je portparol CCC Promise Mkvananzi. Prema prvim informacijama kojima raspolažemo, "vodimo na predsedničkim izborima i postižemo dobre rezultate na parlamentarnim“, rekao je on na konferenciji za novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.