Kriza nije zaobišla ni svijet filma

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 05.Sep.2010, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza nije zaobišla ni svijet filma

Iako su crveni tepisi postavljeni, fotoreporteri se guraju ne bi li što bolje uslikale holivudske zvijezde, a fanovi čekaju autograme, ovogodišnja Mostra je daleko od sjaja i raskoši na koje smo navikli.
Prvi problem s kojim su se organizatori susreli su građevinski jadi. Naime, cijeli Lido podsjeća na gradilište jer nova dvorana, inače vredna 100 miliona evra, nije izgrađena jer je na njenom mjestu otkrivena ilegalna deponija azbesta. Takođe, ništa nije ostalo ni od glamuroznog >> Pročitaj celu vest na sajtu IstocnoSarajevo.net << hotela “Des Bains” u kome su odreda godinama unazad odsjedale sve velike zvijezde. Na njegovom mjestu nići će 70 elitnih stanova pri čemu će se metar kvadratni prodavati za najmanje 19.000 evra.
   
Predsjednik ovogodišnjeg žirija: Kventin Tarantino    
Ono što se, pak, vidi, bez obzira na “šminkanje” lokacije je znatno smanjen budžet 67. izdanja čuvenog festivala. Tako, producenti filma “Tree of life” u kome glavne uloge imaju Bred Pit i Šon Pen odlučili su da neće platiti putne troškove za svoje glavne glumce. Mostra je ostala uskraćena i za posjetu jednog od miljenika tamošnje publike Džordža Klunija, i to zbog istih, finansijskih razloga. Čak je i njegov film “The American” skinut s programa festivala.

Istovremeno, zbog svjetske ekonomske krize, veliki broj filmadžija iz Amerike odlučio je da ostane sa svoje strane okeana, pa će premijere sačuvati za festival u Torontu.

Oni koju su, pak, došli na Mostru, prije svega dame, pokazali su se u punom sjaju. Najveća zvijezda je Natali Portman koja je očarala publiku svojom pojavom i elegantnom toaletom, ali ju je isto tako ostavila otvorenih usta zbog lezbijske scene u filmu “Crni labud” u kojoj joj društvo pravi mlađana Mila Munis, našoj publici poznata iz serije “Vesele sedamdesete”. Nezapaženo nije prošla ni Džesika Alba, kao ni Naomi Kembel koja se pojavila u dugoj pripijenoj haljini kreatorke Azedine Alaia. Ona je iskoristila priliku i da pokaže veliki dijamantski prsten koji bi trebalo da predstavlja vjerenički poklon od njenog bogatog ruskog momka Vladimira Doronjina.

Još jedan mini-skandal dogodio se u Veneciji. Naime, nova reklama glumice Džulijen Mur koju je snimila za “Bulgari” zabranjena je u ovom gradu za vrijeme festivala. Bilo je planirano da na jednu palatu koja gleda ka čuvenom trgu Svetog Marka bude postavljen ogroman bilbord na kome je Džulijen Mur uslikana kako leži potpuno gola, samo zaklonjena torbom i dva mladunčeta lava. Umesto tog bilborda, u Veneciji je osvanuo onaj na kome je glumica obučena. Filmadžijama i borcima za ljudska prava najveći problem predstavlja to što je Teheran zabranio reditelju Jafaru Panahiu da dođe u Veneciju.

Festival traje do 11. septembra, a do tada se očekuje dolazak legendarne Ketrin Denev i braće Aflek. Ben Afek će predstaviti film “The Town” za koji on potpisuje režiju, dok će njegov mlađi brat Kejsi Aflek pokazati svijetu svoj dokumentarac o glumcu Žoakinu Finiksu i njegovom pokušaju da postane hip-hop zvijezda.
Izvor:BLIC

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta IstocnoSarajevo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta IstocnoSarajevo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.