Kriza na Mediteranu: Na pomolu novi sukob?

Izvor: B92, 08.Apr.2023, 12:20

Kriza na Mediteranu: Na pomolu novi sukob?

Petak je svedočio izuzetno ozbiljnoj eskalaciji sukoba nakon što su Izraelske obrambene snage gađale jug Libana.

Povod je bio sukob oko džamije Al-Aksa. Izraelska policija je saopštila u sredu da je tokom noći intervenisala u džamiji kako bi izbacila "pokretače nereda" koji su uneli "pirotehnička sredstva, palice i kamenje".

Osudivši "nezapamćeni zločin", palestinski islamistički pokret Hamas, na vlasti u Pojasu Gaze, pozvao je Palestince na Zapadnoj obali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se "u velikom broju upute u džamiju kako bi je branili", objavio je AFP.

Hamas, iako sunitski pokret, prihvata pomoć šitskog Irana.

Al-Aksa je na Platou džamija, trećem svetom mestu islama u istočnom Jerusalimu, palestinskom sektoru Staroga grada koji je Izrael okupirao i anektirao.

Plato je izgrađen na mestu koje Jevreji zovu Hramska gora, najsvetije mesto u judaizmu.

Sukob se događa malo pre sredine ramazana, dok su Židovi slavili Pashu, a izraelsko-palestinski sukob se ponovo širi od početka godine, sažeto tumači AFP.

Sukob Izraelaca i Palestinaca dobio je na intenzitetu svakako u poslednje dve godine što se može pojasniti zastojem u pregovorima rešavanja spora koji se vuče još od nastanka države Izrael.

Abrahamski sporazumi, kojima je Izrael normalizovao odnose s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, kasnije i Marokom, bili su dodatni akcelerator: razvoj događaja koji nije odgovarao Teheranu.

S druge strane, Izrael je sačuvao dobre odnose s Rusijom te je nastavio napade na iranske interese u Siriji što je dodatni argument. Rojters je 30. marta objavio:

"Izrael je pokrenuo nekoliko raketnih napada sa Golanske visoravni na ciljeve u blizini Damaska. Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Velikoj Britaniji, objavila je da je ovo peti napad Izraela na Siriju ovog meseca. Konačno, radikalna desničarska vlada je takođe doprinela nizom provokacija".

Ipak, Hezbolah, pa tako i Iran, nisu trenutno zainteresirani za eskalaciju sukoba, ali će svakako prihvatiti bilo koju situaciju kojom bi testirali izraelsku pripravnost.

Stratfor, privatna analitička kompanija, dodaje sledeći element:

"Izraelske povremene operacije u Libanu kao odgovor na Hamasove napade dovešće do toga da da neki u toj zemlji zatraže Hamasovo proterivanje što će pogoršati napetost između raznih grupacija".

Ako se entropija Države Izrael nastavi, uz jačanje sukoba s Palestincima zbog širenja naselja na Istočnoj obali, a u Bejrutu i Teheranu su pročitali da je deo bezbednosnih snaga najavio bojkot, nije isključeno da, koristeći Hamas ili takve "korisne idiote", sličnim operacijama pokušaju dodatno radikalizuju izraelsku unutarnjopolitičku situaciju. Rado bi videli prekid izraelskog delovanja u Siriji što bi Iranu omogućilo zauzimanje položaja izgubljene za Izrael.

Jasna, neposredna i neminovna pretnja stabilnosti i sigurnosti koja se može aktivirati u bilo kom trenutku i zapaliti regiju jer bi svoje interese ugroženima videli Egipat i Turska, Rusija i Francuska (u meri u kojoj bi se kriza odnosila na Liban), Saudijska Arabija i UAE koji ne bi hteli videti jačanje iranskog uticaja na severu regije. Velike sile takođe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.