Kriza i besparica zatvaraju lokale

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Mar.2012, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza i besparica zatvaraju lokale

NOVI SAD -

Prema podacima Unije poslodavaca Srbije, od 1. do 15. februara zatvoreno je 875 malih trgovina, kao posledica Uredbe o ograničenju marži. Globalna ekonomska kriza, niska platežna moć građana, ali i zakon o zabrani pušenja doprineli su tome da značajan broj lokala, kafića i butika prestane da radi.

S druge strane, povećan broj praznog poslovnog prostora, a manja tražnja uticala je na rekordno niske cene zakupa.

Tako su katanac na vratima i izlozi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oblepljeni novinama postali uobičajena pojava čak i u strogom centru grada. Globalna ekonomska kriza, kao i sve prisutnija besparica razlozi su zbog kojih sve veći broj izloga u Novom Sadu, umesto nove prolećne kolekcije, krase oglasi za izdavanje poslovnog prostora.

Veća ponuda poslovnog prostora na tržištu dovela je do smanjenja cena za izdavanje, pa se tako, na primer, lokali kojima upravlja JP "Poslovni proctor" u centru grada mogu zakupiti za svega stotinak evra.

Praznog prostora ima i na "Spensu". Iako brojke govore da je svega 15 odsto lokala slobodno, sablasno deluje južna ulica Sportsko- poslovnog centra "Vojvodina", koja je gotovo potpuno ispražnjena.

"Pražnjena je sa namerom da se tu privuče jedan mega market, što bi generalno bilo značajno i dobro kako za Spens, tako i za zakupce na "Spensu", međutim, onda je naišao drugi talas krize, pa je i interesovanje za otvaranje marketa smanjeno, te je ova ulica ostala prazna", kaže za Radio- televiziju Vojvodine direktor "Spensa" Boris Barjaktarović.

Kako je dalje rekao, sada je problem ubediti nekoga da iznajmi poslovni prostor u praznom, pa samim tim i manje prometnom delu "Spensa". No, nada se da će nižom cenom zakupa ponovo uspeti da napune lokale i ožive taj deo.

S druge strane, ekonomisti smatraju da niže cene zakupa ne rešavaju problem zatvaranja lokala.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.