Kritike zbog pretnji otkazom uzbunjivačima

Izvor: RTS, 16.Jan.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kritike zbog pretnji otkazom uzbunjivačima

Ljudima koji otkrivaju zloupotrebe u radu institucija u kojim rade ne sme se pretiti otkazom, upozorava Agencija za borbu protiv korupcije i poziva Institut za transfuziju krvi da se izjasni povodom upozorenja uzbunjivačima koji su "povredili radnu disciplinu i narušili ugled Instituta".

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je da se ljudima koji otkrivaju zloupotrebe u radu institucija u kojim rade, takozvanim "uzbunjivačima", ne sme pretiti otkazom zbog prijavljivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << korupcije.

Ta Agencija uputila je zahtev direktorki Instituta za transfuziju krvi Srbije Svetlani Srzentić da se izjasni zbog "stavljanja u izgled otkaza" zaštićenim uzbunjivačima iz te institucije, Draganu Trbojeviću i Radetu Cvetanoviću.

Kako navode u Agenciji, Srzentićeva je donela Upozorenje o postojanju razloga za otkaz ugovora o radu uzbunjivačima jer su svojim iskazima, objavljenim na antikorupcijskom sajtu Pištaljka 25. decembra prošle godine, "povredili radnu disciplinu i narušili ugled Instituta".

Trbojević i Cvetanović tada su dali odgovore na pitanja u okviru istraživanja "Dve godine zaštite: svedočenja uzbunjivača koji su dobili zaštitu", a tom prilikom intervjuisana je većina uzbunjivača koji su dobili zaštitu Agencije za borbu protiv korupcije.

Agencija ističe da se pretnja otkazom uzbunjivačima smatra odmazdom ako je u vezi s prijavljenim slučajem korupcije, i podseća da je u vezi mogućih nezakonitosti na Institutu za transfuziju krvi podnela izveštaj Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.