Kritike EU povodom reizbora sudija

Izvor: B92, 16.Mar.2010, 01:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kritike EU povodom reizbora sudija

Beograd -- Evropska komisija uskoro će uputiti Vladi Srbije tekst o reformi pravosuđa, odnosno dati svoj sud o reizboru sudija, piše "Blic".

Za sada nije poznato da li će Evrospke komisije tekst uputiti u formi pisma ili izveštaja, ali će o pravosuđu sa državnim vrhom sutra razgovarati i komesar EU Štefan File. Evropske eksperte, kako za list kaže dobro upućeni izvor, posebno je interesovalo po kom kriterijumima je vršen reizbor sudija, da li je postojala mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žalbe.

Prema saznanjima "Blica", Vladi Srbije su posle razgovora misije Evropske komisije sa nadležnima u Vladi pre oko mesec dana, ubrzo upućena i dopunska pitanja. Među pitanjima o reformi pravosuđa bilo je i vezanih direktno za reizbor sudija.

Evropske eksperte posebno je interesovalo po kom kriterijumima je vršen reizbor sudija, da li je postojala mogućnost žalbe.

Insistiranje misije EK na reizboru sudija nije slučajno jer su upravo nosioci pravosudnih funkcija jedna od najbitnijih karika u reformi pravosuđa.

Kako list saznaje, Evropska komisija se nije do sada izjašnjavala ni pozitivno ni negativno o tome već se samo u razgovorima insistiralo na svim informacijama kako je odrađen proces reizbora.

Izvor lista kaže da se već sada može reći da je malo verovatno da bi ocena EK mogla biti takva da se zatraži poništenje reizbora, ali da će gotovo sigurno biti sugestija i "dodatnog usaglašavanja".

Ministarka Snežana Malović kaže da je u ovom trenutku ne može da govori kakav će biti ocena ekspertske misije Evropske komisije.

"Mogu da istaknem da ćemo razmotriti sve sugestije i komentare, koje od njih dobijemo, jer imamo iste težnje, a to je da se proces evropskih integracija ubrza", kaže ministarka Malović.

Štefan File, novi komesar za proširenje Evropske unije, dolazi sutra u Beograd sa tri glavne teme za razgovor sa srpskim zvaničnicima. U prvom planu biće prihvaćanje kandidature Srbije za članstvo u EU, reforma pravosuđa, reforma državne administracije rečeno je u Kancelariji Delegacije EU u Beogradu.

Reforma u pravosuđu mogla bi da bude najbolnija tema prve posete komesara za proširenje Beogradu. Poznato je da se u Evropskoj komisiji sa velikim nezadovoljstvom gleda na način na koji je u Srbiji izveden opšti izbor sudija.

File je u autorskom tekstu u "Blicu" posebno istakao da je za Srbiju veliki izazov funkcionisanje pravosuđa i njegova nezavisnost, profesionalizam i efikasnost. Nezvanično se očekuje da File to posebno istakne u razgovorima koje će imati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i ministarkom pravde Snežanom Malović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU kritikuje reizbor sudija

Izvor: Blic, 15.Mar.2010, 21:10

Evropska komisija uskoro će uputiti Vladi Srbije tekst o reformi pravosuđa, odnosno dati svoj sud o reizboru sudija, saznaje „Blic“. Za sada nije poznato da li će EK tekst uputiti u formi pisma ili izveštaja, ali će o pravosuđu sa državnim vrhom sutra razgovarati i komesar EU Štefan File...Prema...

Nastavak na Blic...

EU sprema kritiku na reizbora sudija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Mar.2010

BEOGRAD - Evropska komisija (EK) uskoro će uputiti Vladi Srbije tekst o reformi pravosuđa, odnosno dati svoj sud o reizboru sudija, piše Blic...Za sada nije poznato da li će Evropska komisija tekst uputiti u formi pisma ili izveštaja, ali će o pravosuđu sa državnim vrhom razgovarati i komesar...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

EU sprema kritiku na reizbor sudija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Mar.2010

BEOGRAD - Evropska komisija (EK) uskoro će uputiti Vladi Srbije tekst o reformi pravosuđa, odnosno dati svoj sud o reizboru sudija, piše Blic...Za sada nije poznato da li će Evropska komisija tekst uputiti u formi pisma ili izveštaja, ali će o pravosuđu sa državnim vrhom razgovarati i komesar...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Štefan File u Beogradu

Izvor: Danas, 16.Mar.2010

Evropski komesar za proširenje Štefan File boravi danas u poseti Beogradu, tokom koje će s najvišim državnim zvaničnicima razgovarati o daljim koracima Srbije u procesu evropskih integracija, reformi pravosuđa, regionalnoj saradnji zemalja Zapadnog Balkana i učešću Srbije u izradi Dunavske...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.