Kremlj: Otvoren i drzak pritisak SAD

Izvor: B92, 26.Jul.2023, 17:09

Kremlj: Otvoren i drzak pritisak SAD

Smanjeni broj lidera na samitu "Rusija-Afrika" u značajnoj meri povezan je sa planovima tih predsednika, ali jedan od razloga je i drzak, otvoreni pritisak SAD.

Ovo je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kako je dodao, taj pritisak je skandalozan, ali neće sprečiti uspešno održavanje samita.

"Što se tiče smanjenog broja šefova država koji su doputovali, da, zaista, to je tako. U velikoj meri to je zbog radnih obaveza samih lidera, ali ima i onoga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o čemu smo pričali već juče. A to je bezobrazno, otvoreno mešanje SAD, Francuske i drugih država preko njihovih ambasada u afričkim državama i nastojanja da se izvrši pritisak na rukovodstva afričkih država s ciljem da ih spreče da aktivno učestvuju u radu foruma", rekao je Peskov.

On je dodao da Rusija pozdravlja one koji su došli i da se očekuje veoma sadržajan samit. Podsetimo, na prvom samitu 2019. godine učestvovali su predstavnici sve 54 zemlje Afrike, a od tog broja 45 su bili predsednici država ili vlada.

Ove godine doputovalo je 17 šefova afričkih država. Samit se održava 27. i 28. jula u Sankt Peterburgu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.