Krema sa vitaminom A smanjuje crvenilo

Izvor: Blic, 27.Sep.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krema sa vitaminom A smanjuje crvenilo

Razni natpisi na kremama za lice često umeju da zbune. Krema sa vitaminom, A, E i C... Kako da odlučite koja je za vas - objašnjava Marija Domazet, viši estetičar, kozmetičar „Metropoliten Beauty centra“.

Vitamin A se u kozmetici koristi kroz jednu od njegovih formi, retinol, jedan od najmoćnijih kozmetičkih sastojaka, za koji je naučno dokazano da može da podstakne obnovu kolagena.

Vašoj koži potreban je retinol ako želite da sprečite pojavu ili produbljivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bora. Retinol će vam prijati i ako imate masnu kožu, ili pigmentaciju (flekice i pegice), jer podstiče blagu eksfolijaciju gornjih odumrlih ćelija kože. Retinol nije za vas ako imate osetljivu, reaktivnu kožu ili kožu sklonu crvenilu.

Ipak, treba imati na umu da je retinol veoma osetljiv i nestabilan u dodiru s vazduhom, svetlošću, toplotom... Ako nije u dovoljnoj koncentraciji nije delotvoran, ako je u prevelikoj koncentraciji iritira kožu, zato birajte samo proverene brendove.

Vitamin C je antioksidans, sprečava štetno dejstvo slobodnih radikala koji oštećuju kožu, a poznato je njegovo dejstvo podsticanja rasta kolagena, i izbeljivanja kože.

Vašoj koži potreban je vitamin C - najmanje jednom godišnje, najpre u jesen kada će on pomoći saniranju „fotostarenja” - fleka, boranja i opuštanja kože usled sunčanja. Takođe je idealan za revitalizaciju pušačke, umorne kože.

Ovaj vitamin je takođe veoma nestabilan, a stabilizovan je najčešće u formi praha koji se dodaje kremama, kako bi bio koncentrovan i efikasan.

Vitamin E je snažan antioksidans i veoma čest sastojak krema koje se bore protiv starenja kože. Njegova osnovna funkcija jeste da sprečava oksidativne procese izazvane spoljnim faktorima, sunčanjem, zagađenjem iz vazduha... da zaustavlja dejstvo slobodnih radikala.

Kada je vašoj koži potreban vitamin E? Koža koja je suva i sklona boranju, imaće koristi od vitamina E, jer on pomaže održavanju prirodnog zaštitnog lipidnog sloja na koži. Vitamin E unesen hranom ili suplementima takođe ima dobro dejstvo na kožu jer umiruje upalne procese i iritacije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.