Krasnići: Ne treba se bojati razgovora sa Srbijom

Izvor: Blic, 13.Avg.2012, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krasnići: Ne treba se bojati razgovora sa Srbijom

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići je izjavio da nema ništa protiv političkih razgovora između Kosova i Srbije, ali je istakao da je potrebno obezbediti jedinstvo političkog faktora i obaviti dobre pripreme za dijalog koji će se voditi.

- Kosovo ima ljude koji kompetentno mogu da razgovaraju sa Srbijom bez bojazni da će pogrešiti - izjavio je Krasnići za dnevnik "Epoka e re".

On smatra da za razliku od razgovora o tehničkim pitanjima treba mnogo pažljivije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << birati predstavnike Kosova koji će učestvovati u političkim razgovorima i da oni treba da budu dobro pripremljeni, da se obezbedi učešće svih politčkih subjekata i da budu transparentni. Krasnići smatra da niko ne treba da se boji razgovora o političkim temama sa Beogradom.

Tači za politički dijalog

Kosovski premijer Hašim Tači je izjavio da nema pritisaka za početak političkih razgovora sa Srbijom.

- U interesu je dve države da bude sastanaka visokog političkog nivoa, susreta dobrosusedskih odnosa. To je dobro i za region - rekao je Tači za RTK.

Predsavnici opozicije protive se takvom dijalogu smatrajući da on može samo da nanese štetu Kosovu.

- Kosovo je nezavisna i suverena država koja je međunarodno priznata i razgovaraće kao država kako sa zemljama sa kojima ima dobre odnose takođe tako i sa onima sa kojima takve odnose nema, u ovom slučaju sa Srbijom - kazao je Krasnići.

On je ocenio da je dijalog evropska vrednost i svi koji streme Evropskoj uniji treba da razgovaraju.

- Kosovo i Srbija su u traženju integracije (u EU) i zato treba da razgovaraju kako bi prevazišle razlike i izgradile nove dobrosusedske odnose - kazao je Krasnići ističući da se mora voditi izuzento mnogo računa ko će u ime Kosova predvoditi razgovore i obaviti pripreme za njih tako što će se jasno odrediti teme o kojima će se razgovarati.

Prištinski mediji prenose danas da je i kosovski premijer Hašim Tači ocenio da je politički dijalog s Beogradom u obostranom interesu dve države i regiona, dok se opozicija oštro protivi takvom dijalogu, smatrajući da Kosovo time može samo da bude na gubitku.

Povezane vesti: Samoopredeljenje čeka odgovor DSK i AZBK za smenu vlade Tahiri: Nema nastavka razgovora dok se ne sprovedu sporazumi KIPRED: Kosovo mora da traži normalizaciju odnosa sa Srbijom Kfor uklonio barikade u Rudaru Marnjak: Prioritet sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.