Kraljica posetila bivši koncentracioni logor

Izvor: B92, 26.Jun.2015, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljica posetila bivši koncentracioni logor

Britanska kraljica Elizabeta Druga obišla je, poslednjeg dana svoje posete Nemačkoj, memorijalni centar bivšeg koncentracionog loga Bergen-Belzen.

Kako su ocenili mediji to je politički najznačajniji trenutak njene posete Nemačkoj.

Kraljica i njen suprug, princ Filip, posetili su Bergen-Belzen koji je britanska vojska oslobodila od nacista, na sopstvenu želju kraljice koja je u tom logoru bila po prvi put, javljaju danas mediji.

Britanska krlajica se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tokom ove, pete po redu posete Nemačkoj za 62 godine svoje vladavine, susrela sa kancelarom Angelom Merkel, predsednikom države Joahimom Gaukom na čiji poziv je i došla.

Nemački mediji u izveštajima o posete kraljice, ukazuju da je ona, na državnom banketu kod predsednika Gauka, kojoj je prisustvovao i britanski premijer Dejvid Kamerom, kancelar Merkelova, šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer i drugi ukazala da bi podele Evrope bila opasna.

Mediji izvešvajaju da su na državnom banketu u dvorcu "Belvi", gde je bilo pozvano 136 gostiju, kojima je za pređelo, između ostalog, servirane pastrmke sa hrenom i prodinstana "srca" salate, za glavno jelo jagnjeća leđa sa šparglama i "torticama" od krompira, a za dezert jedna varijacija jagoda i zove se mlečnim napitkom, sličnim "kefiru".

Analitičari kažu da kraljičina poseta ima dobar "tajming", pošto njen 12. po redu šef vlade, Kameron, u ovom momentu svojim zahtevima za posebnim tretmanom Velike Britanije ne stvara prijatelje na kontinentu.

Nemački analitičari ukazuju da se Velika Britanija, kao retko do sada, bori sa gubitkom uticaja u evropskoj politici, privredi, diplomatiji i- fudbalu i kažu da kraljica, do duše, ne može rešiti te probleme sama, ali da ona pokazuje kako je Velika Britanija više nego jedna bivša imperijalna sila.

Kraljica i njen muž, princ Filip, stigli su pre tri dana u Berlin i u njihovu čast ispaljen je 21 pluton.

Ovu, petu po redu posetu britanske kraljice obezbeđivalo je oko 1 450 policajaca.

Mediji javljaju da je ova, peta po redu poseta, organiizovana tačno 50 godina, posle njenog prvog dolaska u Nemačku, u junu 1965. godina.Tada je kraljica u Nemačkoj ostala 11 dana i to je bio jedan jak signal pomirenja po završetku Drugog svetskog rata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.