Kraljevo, pacijent ubio hirurga

Izvor: RTS, 04.Maj.2014, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljevo, pacijent ubio hirurga

Bivši pacijent ispalio je više hitaca u kraljevačkog hirurga Slobodana Daneta Lukića, a potom je pokušao samoubistvo. Doktor Lukić će biti sahranjen u sredu, na Novom groblju u Beogradu.

Doktor Lukić (66) preminuo je u Zdravstvenom centru "Studenica" u Kraljevu, gde su kolege pokušale da ga reanimiraju. Osumnjičeni za napad, Budimir M. (76), samo je lakše povređen, pošto su ga prolaznici sprečili da se ubije i on se nalazi u bolnici.

Obavljena je hirurška >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << intervencija i Budimir M. je van životne opasnosti, javlja dopisnik RTS-a iz Kraljeva. 

Na dr Lukića pucano je u Ulici Vojvode Stepe kod Mlade pijace u Kraljevu.

"Video sam jednog čoveka sa štakom kako prilazi i puca iz pištolja u muškarca koji se posle dva ispaljena hica još uvek držao na nogama, zatim pao, a čovek sa pištoljem je uprkos tome nastavio da puca u njega, ispalivši još pet, šest hitaca", rekao je očevidac za agenciju Beta.

Policija je utvrdila da je Budimir M. imao dozvolu za držanje oružja.

Lukić je bio načelnik odeljenja opšte hirurgije Zdravstvenog centra "Studenica" u Kraljevu, a njegove kolege nisu uspele da mu spasu život.

"Svaka reč je suvišna. Čovek koji je ceo svoj vek radio u ovoj ustanovi. Koji je noćas radio, oprisao do jutros. Sačekao ga je ubica i nije mu dao nikakvu šansu. Mi koji smo svi njegovi učenici nismo mogli ništa da učinimo. Ovo je jedan od najtežih trenutaka u životu", kaže direktor ZC "Studenica" dr Zvonko Veselinović za RTS.

Uviđaj je izvršila zamenica višeg javnog tužioca u prisustvu kriminalističke policije, saopštila je policija.

Dr Slobodan Lukić je bio čuveni kraljevački hirurg i dugogodišnji predsednik vaterpolo kluba Kraljevo.

Doktor će biti sahranjen u sredu u 14.30 časova na Novom groblju u Beogradu, a komemoracija će biti u Zdravstvenom centru "Studenica" u utorak u 11 časova.

Lončar: Lekarima status službenog lica

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je ubistvo Slobodana Lukića krajnja opomena za čitavo društvo i da će zatražiti da se lekari ubuduće tretiraju kao službena lica.

"Preuzeo sam Ministarstvo zdravlja u veoma teškoj sitauciji i pod hitno se neke stvari moraju promeniti. Tražiću da se lekari ubuduće tretiraju kao službena lica", rekao je Lončar na konferenciji za novinare u Zdravstvenom centru "Studenica".

Istakao je da je ubistvo lekara tužan dan za zdravstvo, da je to bio čovek koji je spasavao tuđe živote i da je samo par stati ranije bio dežuran u bolnici i imao operacije.

Govoreći o osumnjičenom ubici, ministar Lončar je rekao da on nije imao tumor, ali da je bio ubeđen da ima.

"Pre toga je operisao žučnu kesu i umislio je da je imao tumor, tražio je sve vreme od lekara da napišu da ima tumor", rekao je Lončar.

Ministar je izrazio saučešće porodici ubijenog Lukića.

Lekarska komora: Satanizacija lekara u delu medija 

Povodom ubistva Slobodana Lukića, Lekarska komora je ocenila da u delu medija već duže vreme ima "satanizacije" zdravstvenih radnika i ponovo zatražila da ta struka dobije zaštićeni status službenog lica.

"Satanizacija lekara preko jednog dela medija, stereotipi o korumpiranim lekarima, otvaranje sezona lova na lekare deo su svakodnevnice u Srbiji", navodi se u saopštenju Lekarske komore.

"Tragična je i koincidencija da se mučko ubistvo desilo posle četiri dana medijskih spekulacija o tome da li su lekari iz Doma zdravlja Novi Beograd, prekršili etički kodeks, a da se pritom uopšte ne zna prava istina o tom događaju", navodi Lekarska komora.

Komora je pozvala ministra zdravlja da podrži lekare u naporima da se zaštite od nasilja, a medije da poštuju novinarski kodeks i o svemu, pa i o lekarima, izveštavaju objektivno.

"Ovim činom obistinile su se najcrnje slutnje o kojima je Lekarska komora Srbije u više navrata govorila i pisala Ministarstvu zdravlja, tražeći status službenog lica za lekare i donošenje Zakona o lekarstvu. Stalno su stizali negativni odgovori", navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KRALJEVO: Nezadovoljan pacijent ubio hirurga!

Izvor: NaDlanu.com, 04.Maj.2014

Bivši pacijent, nezadovoljan lečenjem, ispalio je više hitaca u kraljevačkog hirurga Slobodana Daneta Lukića, a potom je pokušao samoubistvo, saznaje RTS.

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.