Kraljevo: Za sad samo promena statusa aerodroma

Izvor: Šumadija Press, 07.Nov.2015, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljevo: Za sad samo promena statusa aerodroma

Vojni aerodrom u Lađevcima još uvek nije promenio status kako bi mogao da se koristi i za civilni saobraćaj, a izvesno je i da neće biti završen do kraja godine.

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da bi Vlada Srbije do kraja godine trebalo da donese zaključak o promeni statusa vojnog aerodroma Morava u Lađevcima kod Kraljeva u civilno-vojni aerorodom.

Ona je kazala da su ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << privrede i finansija već pripremila zaključak o prenameni vojnog aerodroma “Morava” za mešoviti saobraćaj, pa bi ovaj deo posla trebalo da bude završen bez većih problema.

Međutim, ranija obećanja ministarke Mihajlović da će sa aerodroma Lađevci u toku ove godine početi da se obavljaju i civilni letovi, neće se ostvarirti. Tome nisu razlog formalno-pravni nedostaci, već činjenica da radovi nisu završeni.

Podsetimo, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je sredinom jula da očekuje “završetak ovog aerodroma u najbržem mogućem roku”, ali nije dao precizan odgovor kada će to biti.

Nemojte me držati za reč, tu informaciju ću dati javnosti u roku od nekoliko dana. Ali u najkraćem mogućem roku ćemo to da završimo – rekao je tada Vučić.

Završetak radova je planiran kroz javno-privatno partnerstvo, ali privatni investitor nije pronađen. Početkom septembra je najavljena poseta Bernija Eklstona, multimilijardera, vlasnika “Formule 1” i jedne aviokompanije, koji je navodno izrazio zainteresovanost za aerodrom “Morava”. Ekscentrični milijarder se ipak nije pojavio u Kraljevu, a potraga za stranim investitorom nije dala rezultate.

Vlada Srbije, pak, nije voljna da investira novac iz budžeta, iako je premijer Lađevce okarakterisao kao strateški interes. Sve računice, naime, ukazuju da će ovaj aerodrom biti neprofitabilan.

Lađevci su naš strateški interes za pet okruga – za Raški okrug, Resavski, Šumadijski, Moravički, Zlatiborski okrug ceo. To ćemo brzo da uradimo iako nam neće biti lako. I kad budemo radili koncesiju ili javno privatno partnerstvo za aerodrom Beograd, gledaćemo da to uradimo i za aerodrom Niš i za aerodrom Kraljevo jer to će, uglavnom, biti, nadamo se, ne veliki gubitaši ali svakako gubitaši u odnosu na veoma profitabilni beogradski aerodrom – izjavio je ranije Vučić.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.