Kraljevo: Obnovom fasada do štednje toplote

Izvor: RTS, 21.Nov.2018, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljevo: Obnovom fasada do štednje toplote

Kraljevo će iduće godine sa 10 miliona sufinasirati sanaciju fasada i krovova zgrada, ali i projekte koji povćavaju energetsku efikasnost zgrada. Za sredstva će moći da konkurišu samo registrovane stambene zajednice, kao i vlasnici kuća u najprometnijim gradskim ulicama.
Stare zgrade sa oronulim fasadama i krovovima koje je teško zagrejati neretko se viđaju u Kraljevu. Da reše bar deo problema, stanarima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će pomoći lokalna samouprava. Platiće do polovine cene projekta, ukoliko pre toga ostatak prikupi stambena zajednica. Za složne komšije, to neće biti problem.
"Verovatno će se skupi i više od 50 posto jer kod nas stanari i plaćaju svoje obaveze čak možda više od 70 posto stanara uplaćuje redovno svoje obaveze", kaže Ivan Ganjin, upravnik Stambene zajednice "Moše Pijade 25".
Prioritet će imati zgrade za koje je inspekcija utvrdila da im je potrebna hitna sanacija, ali i one koje žele da budu energetski efikasnije. Veći broj bodova dobiće zgrade koje su bliže centru.
"10 miliona u ovom trenutku deluje kao mali iznos i to je najčešće bilo pitanje, ali to jer deset miliona od strane lokalne samouprave i još deset miliona od strane skupštine stanara. Radi se o fondu od 20 miliona i može realno jedan lep broj projekata da se realizuje", kaže Dragana Bikić, direktorka JP "Gradsko Stambeno".
Realizaciju projekata, Milan Radivojević iz Ribnice moći će samo da gleda samo u komšiluku. Vlasnici porodičnih kuća koje se ne nalaze u strogom centru grada, za pomoć grada neće moći da konkurišu. Negoduju, jer, kažu, i oni pune gradski budžet.
"Bilo kolko opština, država da pomogne mnogo bi značilo, kako da ne. Jer, ja sam lično penzioner, supruga je nije u random odnosu i sa jednom penzijom ne može baš nešto mnogo da se odradi", kaže Milan Radivojević, iz Kraljeva.
"Odluka je nešto što se može korigovati u skladu sa zahtevima zainteresovanih Mi u ovom trenutku imamo isključivo zahteve stambenih zajednica. Još uvek nisu se nama javiljali interesenti vezano za porodične kuće, odnosno zainteresovani, ali za buduće vreme naravno" dodaje direktorka Dragana.
Oni koji će konkurisati u prvom kvartalu sledeće godine, moraće da obezbede tehničku dokumentaciju i dozvole, a stambene zajednice će u godišnjim programima održavanja morati da definišu projekte sa kojima će konkurisati.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.