Kraljevački pisci posetili školu sa tri đaka na Radočelu

Izvor: RTS, 03.Okt.2018, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljevački pisci posetili školu sa tri đaka na Radočelu

Osnovna škola u Bzoviku, 105 kilometara udaljena od Kraljeva, ima samo tri đaka: dve devojčice u drugom razredu i jednog dečaka u pripremnom. Njih su posetili pisci koji rade u kraljevačkoj Biblioteci: Biljana Miljković, Gordana Timotijević i Miloje Radović.
Povodom Dečje nedelje i obeležavanja 150. godine osnivanja Čitaonice karanovačke, kraljevački pisci uputili su se u planinsko selo Bzovik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na obroncima Radočela, u istureno odeljenje studeničke OŠ "Stefan Nemanja".

Znali su da tu školu pohađaju samo tri đaka, pa su odlučili da ih obraduju. Kao i uvek, uspeli su u tome ali nisu očekivali da će ova poseta i za njih biti praznik.
"Privilegovana sam što sam provela vreme sa ovom decom, sa divnim učiteljem, sa roditeljima, komšijama", rekla je Gordana Timotijević, autorka brojnih nagrađivanih knjiga za decu. "Za njih je naša poseta bila veliki događaj. Ako smo im preneli delić one radosti koju su oni nama priredili, srećna sam. Često imamo programe u školama, ali ovo je bilo neuporedivo iskustvo."

Školu u Bzoviku pohađaju Leontina i Tijana, učenice drugog razreda, i Lazar, u nultom. Žive 2-3 kilometra od škole, tako da zimi ponekad ne mogu da stignu ni traktorom, već jedino peške. A tada bude i zaleđene kose i mokrih nogu.
Iz Ušća im stiže učitelj Ivan Milićević. Pisci su puni reči hvale za ovog mladog čoveka koji ulaže mnogo ljubavi, topline i entuzijazma u radu sa decom.
Ivan procenjuje da će svakog septembra u školu u Bzoviku stizati po jedan novi đak prvak:
"Na sreću, dece ima. Ako se ljudi ne budu iseljavali, škola u Bzoviku će živeti bar još desetak godina, a ja se nadam i duže."
Gosti nisu došli praznih ruku. Kao što priliči piscima, doneli su knjige: školsku lektiru, slikovnice, knjige za decu, enciklopedije.
Dočekani su uobičajenim posluženjem, pa čak i tortom - što pokazuje koliko su meštani planinskih sela željni događaja.
"Okupili su se roditelji đaka i komšije koje žive u blizini škole. Vidljivo je da između roditelja, meštana i učitelja postoje veliko poverenje i saradnja. Kamo sreće da je tako i u gradskim školama", kaže pesnik Miloje Radović, urednik Programa za decu u NB "Stefan Prvovenčani".
Ništa manje emotivno nije bilo ni u nastavku programa kada su se pisci Biljana Miljković, Gordana Timotijević i Miloje Radović družili sa učenicima OŠ "Stefan Nemanja" u Studenici. U sredu će bibliotekari Marija Simović i Miloje Radović  posetiti Godačicu i đake OŠ "Olga Milutinović".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.