Krajm stopers u Srbiji:Prijaviš kriminal, pa ti plate

Izvor: Mondo, 25.Okt.2018, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Krajm stopers" u Srbiji:Prijaviš kriminal, pa ti plate

Međunarodni institut za bezbednost iz Beograda saopštio je danas da je postao ekskluzivni partner organizacije "Krajm stopers" (Crime Stoppers).

Foto: Guliver/Getty Images/disqis

U pitanju je jedinstvena inicijativa koja omogućava građanima da anonimno prijave kriminalne radnje o kojima imaju saznanja.

"Krajm stopers omogućava građanima da pod punom zaštitom anonimnosti, putem specijalne aplikacije, dostave informacije ili saznanja u vezi s >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kriminalom, koje se potom dostavljaju nadležnim državnim organima. Po pravilima 'Krajm stopersa', za informacije koje budu dovele do razrešenja krivičnog dela, isplaćuje se novčana nagrada", navodi se u saopštenju.

Navedeno je da organizacija "Krajm stopers" radi u SAD 1976. godine, od kada je ostvarila veoma uspešnu saradnju s nadležnim državnim organima u otkrivanju i suzbijanju kriminala.

 Nacionalne organizacije, pored SAD, postoje i u Evropi, Australiji, Kanadi, Latinskoj Americi i jugoistočnom Pacifiku, navedeno je u saopštenju.

"Koncept 'Krajm stopersa', koji postaje aktivan i u Srbiji, potvrdio je u dugogodišnjoj primeni puni kredibilitet i zaštitu privatnosti građana, kao i visoku efikasnost u saradnji zajednice s državnim organima na zajedničkom cilju suzbijanja kriminala", saopštio je Međunarodni institut za bezbednost.

Institut je još naveo da je, po sklopljenom sporazumu, organizacija "Krajm stopers" iskazala poseban interes za prikupljanje informacija o prekograničnom kriminalu: trgovini ljudima, terorizmu, krijumčarenju, ilegalnoj trgovini oružjem i narkoticima, kao i o sajber-kriminalu.

Međunarodni institut za bezbednost je prvi partner CSGS u ovom regionu. Sporazum o saradnji su potpisali direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš i predsednik CSGS Džon Lamb, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.