Izvor: B92, 10.Maj.2010, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kraj za crne stranačke fondove"

Beograd -- Zakon o finansiranju političkih partija koji propisuje stroge sankcije u oblasti stranačkih fondova biće završen do juna, kaže državni sekretar Slobodan Homen.

"Uvode se jasne kazne, od direktne, lične i prekršajne krivične odgovornosti za nadležne, do ukidanja sredstava iz budžeta za nedostavljanje finansijskih izveštaja, pa i zabrane političke stranke", kaže državni sekretar u ministarstvu pravde Slobodan Homen, koji tvrdi da je ovo jedan od najznačajnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakona u borbi protiv korupcije.

Sva sredstva koja dobijaju van budžeta, do poslednjeg dinara, stranke će morati da objave na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, koja će pored Državne revizorske institucije kontrolisati predate izveštaje.

„Agencija će imati pravo da angažuje sve državne institucije, uključujući i tužilaštvo i poresku policiju kako bi proverila tačnost prijavljenih donatora i iznosa novca koje su stranke prikupile", objašnjava Homen.

Đorđe Vuković, iz Cesida, koji je pored Homena u radnoj grupi za pripremu novog zakona o finansiranju partija, kaže da strankama, najverovatnije neće biti postavljeni limiti koliko novca mogu da, iz privatnih izvora, prikupe i potroše u kampanji.

„To znači da bi partije ubuduće mogle da skupljaju donacije od neograničenog broja fizičkih i pravnih lica, s tim što bi i dalje postojale granice za pojedinačne priloge", tvrdi Vuković.

Ti limiti će verovatno ostati na sadašnjem nivou - 10 prosečnih plata za fizičko lice i 100 za preduzeća.

Koja će još rešenja biti ugrađena u novi zakon znaće se i kada eksperti GREKA, nakon upravo završenog trećeg kruga evaluacije, koji je obuhvatio kontrolu finansiranja političkih partija u Srbiji, naprave izveštaj i daju svoje preporuke.

A koliko same stranke ozbiljno shvataju rešenost države da zavede red u ovoj oblasti videće se već ove nedelje. Naime, kako nam je rečeno u Agenciji za borbu protiv korupcije, u ponedeljak ističe rok da stranke predaju izveštaje na novim, detaljnim obrascima o trošenju novca u kampanji za izbore u Aranđelovcu.

Nakon što radna grupa završi ”prvu ruku” teksta novog zakona, on će biti upućen na javnu raspravu, prezentovan svim strankama i nevladinim organizacijama. One će imati rok do oktobra da iznesu svoje primedbe i sugestije pre nego što se zakon, u decembru, nađe na dnevnom redu Skupštine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.