Kraj; Ovo je loša vest za sve

Izvor: B92, 28.Sep.2021, 10:22

Kraj; Ovo je loša vest za sve

Berlin -- Rezultati izbora u Nemačkoj već izazivaju zabrinutost u Evropi, piše Radio Slobodna Evropa.

Naime, višegodišnja politička stabilnost Nemačke pod Angelom Merkel koja je kao neslužbena evropska liderka pomogla u upravljanju nizom političkih i ekonomskih kriza na kontinentu, je okončana, a nakon izbora će izgleda biti napravljena slaba i kompromisna koalicija koja bi mogla da ostavi po strani ulogu Nemačke u EU.

U intenzivnim koalicionim pregovorima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nakon tesnih izbora četiri ključne stranke neće lako premostiti međusobne razlike kako u unutrašnjoj, tako i u spoljnoj politici, ojenjuje Fajnenšel tajms.

Socijaldemokratska stranka levog centra (SPD), koja je osvojila najviše glasova, i Hrišćansko-demokratska unija, koja je na drugom mestu, mogli bi imati parlamentarnu većinu ako osiguraju podršku i Slobodnih demokrata (FDP), liberalne stranke s jakim etosom slobodnog tržišta, i Zelenih – čiji je naglasak na borbi protiv klimatskih promena.

Međutim, razlike među njima nisu male, ističe Fajnenšl tajms navodeći kako SPD i Zeleni, na primer, žele da povećaju minimalnu platu i uvesdu porez na bogatstvo - dva predloga što CDU/CSU i FDP odbacuju.

Po pitanju spoljne politike prema Kini, CDU/CSU prati politiku Merkel, koja na Peking gleda i kao na suparnika i kao na potencijalnog partnera. Zeleni su mnogo čvršći i kažu da žele da pozovu inu na odgovornost zbog kršenja ljudskih prava u Hong Kongu i Sinđjiangu.

Dok CDU/CSU smatra da je neophodno reformisati Pakt za stabilnost i rast EU u uniju bankarstva i tržišta kapitala, SPD se zalaže za manje konzervativne fiskalne politike dok FDP insistira na strogom poštovanju fiskalnih pravila EU bez promena koje bi je, kako kažu, pretvorile u “dužničku uniju”. Zeleni traže reformu Pakta za stabilnost i rast u trajni instrument ulaganja i stabilizacije pod kontrolom Evropskog parlamenta.

S obzirom na tesan ishod nemačkih izbora mogli bi proći i meseci pregovora za formiranje nove vlade i novog nemačkog kancelara - u kritičnom trenutku za Evropu koja se još uvek bori za oporavak od pandemije, piše pak Njujork tajms, koji dodaje i da su nedjeljni izbori označili kraj ere za Nemačku ali i Evropu.

List dodaje da je u poslednjih 16 godina Angela Merkel bila ne samo kancelarka Nemačke, već i liderka Evrope i da je nadgledala zlatnu deceniju evropske ekonomije, koja se povećala za više od petine, gurnuvši nezaposlenost na najniži nivo od 1980 -ih.

Analitičari smatraju da bez obzira ko postane kancelar – on ne samo da će imati slabiji mandat - već će i manje vremena trošiti na rukovođenje Evropom.

"Nemačka će neko vreme biti odsutna u Evropi", rekla je Andrea Rumele, dekan Herti škole u Berlinu dodajući da "ko god da postane kancelar, verovatno će ga domaća politika puno više okupirati."

Da je slaba kompromisna koalicija loša vest za Nemačku, ali i za Evropu i Britaniju, kojima je u Berlinu potreban snažan, pouzdan partner, ocenjuju i urednici Obzervera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.