Kraj Godine jubileja Ive Andrića

Izvor: Glas javnosti, 08.Okt.2012, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj Godine jubileja Ive Andrića

BEOGRAD - Završetak Godine jubileja Ive Andrića zvanično će biti obeležen u utorak okupljanjem kod spomenika na Andrićevom vencu u Beogradu.

Na mestu na kojem je i počelo obeležavanje jubileja, prisutnima će se obratiti ministar kulture i informisanja Bratislav Petković, ministar kulture u vreme proglašenja jubileja Predrag Marković, zamenik sekretara za kulturu grada Beograda Aleksandar Peković i direktorka Muzeja grada Beograda Danica Jovović Prodanović.

Period >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << od oktobra 2011. do oktobra 2012. godine određen je za obeležavanje dva jubileja Ive Andrića - sto godina od objavljivanja njegovog prvog književnog rada u časopisu "Bosanska vila" (1911) i pedeset godina od dodele Nobelove nagrade za književnost (1961).

Obeležavanje Godine jubileja Ive Andrića počelo je otkrivanjem citata ispod Andrićevog spomenika, a nastavljeno kroz regionalnu koprodukciju predstava i seriju izložbi o Andrićevom delu u gradovima Evrope.

Jubilej je obeležen i na sajmovima knjiga i univerzitetima, izdavanjem jubilarne poštanske marke, promocijom Andrićevih sabranih dela, otvaranjem spomen kompleksa u hotelu "Moravica" u Sokobanji pod nazivom "Ivo Andrić: apartman 144" i čitavim nizom specifičnih obeležavanja u saradnji sa ustanovama kulture i drugim organizatorima.

Ivo Andrić (1892-1975) bio je književnik, član Srpske Akademije nauka i umetnosti i diplomata Kraljevine Jugoslavije. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1961. godine za roman "Na Drini ćuprija".

Skup kod spomenika na Andrićevom vencu počeće u 12. sati.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.