Kraće radno vreme čuva radna mesta

Izvor: RTS, 07.Jan.2010, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraće radno vreme čuva radna mesta

Zahvaljujući skraćenom radnom vremenu, izbegnuta masovna otpuštanja radnika u Nemačkoj. Radnici deo plate dobijali od firme, dok im je razliku isplaćivala država.

U Nemačkoj je, zbog globalne recesije, ukupan broj nezaposlenih na kraju 2009. godine dostigao 3,28 miliona, ali su masovna otpuštanja radnika ipak izbegnuta zahvaljujući uvođenju skraćenog radnog vremena.

Radnici su deo plate dobijali od firme, dok im je razliku isplaćivala država. U međuvremenu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je država počela da gasi tu vrstu programa pa Nemci strahuju od novih otkaza, jer je taj privremeni metod omogućio preduzetnicima da samo premoste dve najteže krizne godine, prenosi "Dojče vele".

Novca za ovakve programe više nema, s obzirom na to da dugovi države dostižu nekoliko desetina milijardi evra. Nemačka je trenutno zadužena sa 1.200 evra po glavi stanovnika, a zaduženja i dalje rastu.

Prema podacima Saveznog zavoda za tržište rada, Nemci sve više strahuju za svoju egzistenciju, a broj nezaposlenih u zemlji je tokom proteklog meseca povećan za 60.000.

U nemačkom Institutu za budućnost i posao, smatraju da prognoze nisu toliko crne, jer broj nezaposlenih u narednom periodu ne bi trebalo da bude veći od četiri miliona.

"U maju smo imali milion i po mesta sa skraćenim radnim vremenom. U međuvremenu ih imamo jedan milion. Dakle, pola miliona mesta sa skraćenim radnim vremenom je ukinuto, ali broj nezaposlenih nije značajno porastao", ocenio je saradnik Instituta, Hilmer Šnajder.

Šnajder je rekao da "zato i postoji nada da se ovakav trend ni u ovoj godini neće mnogo promeniti, iako će mesta sa skraćenim radnim vremenom tokom ove godine biti postepeno ukinuta.

Nemačko tržište rada tokom prošle godine nije mnogo ugrozio ni pad privrednog rasta. Zbog pada privrednog rasta od pet odsto, bez posla je ostalo tek 200.000 zaposlenih, komentarišu u nemačkom Institutu za budućnost i posao.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.