Kozara odsečena od  sveta, gosti ne dolaze

Izvor: Blic, 03.Jun.2011, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kozara odsečena od sveta, gosti ne dolaze

PRIJEDOR - Najznačajnija turistička destinacija na severu RS, Mrakovica na Kozari, danima je odsečena od sveta, zbog klizišta i odrona koji su blokirali put. Zbog ogromnih pukotina na putu Kozarac-Vodice, koji vodi prema Mrakovici, glavni republički saobraćajni inspektor Danislav Drašković je naredio obustavu saobraćaja, a turisti, usmereni na makadamski put preko Podgradaca, masovno otkazuju aranžmane.

Dragiša Savić, direktor i vlasnik hotela "Monument”, kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da su otkazani svi dogovoreni seminari i svadbe i da su radnici ostali bez posla, pa im slede otkazi.

- Svih devet zakazanih seminara i četiri svadbe su otkazane, kao i poseta Turističke organizacije "Putnik” iz Maribora i sedam organizovanih poseta turista. Faktički, sav posao ugovoren do avgusta smo izgubili. Nažalost, moraćemo otpustiti 15 radnika, što je 60 odsto našeg osoblja. Ukoliko se situacija normalizuje, vratićemo te radnike na posao, ali u pitanju je viša sila i mi tu ništa ne možemo - kaže Savić.

Zbog prekida saobraćaja trpe i zaposleni u Nacionalnom parku „Kozara". Direktor Nacionalnog parka Dragan Romčević kaže da im je uništena glavna sezona.

- Najviše poseta Nacionalni park ima u maju i junu, od toga je veliki broj najavljenih đačkih ekskurzija. Ima i onih koji ne odustaju nego idu alternativnim pravcem preko Podgradaca do Kozare. Međutim, većina odustaje, jer im je to prevelik put. Nadam se da će uskoro biti pušten saobraćaj makar jednom trakom - kaže Romčević.

Ove godine su, navodi Romčević, studenti biologije sa sarajevskog Prirodno-matematičkog fakulteta prvi put posetili Kozaru, i bili su oduševljeni stanjem šuma, flore i faune.

- Uradili smo mnogo da obogatimo ponudu u Nacionalnom parku, ali prekid saobraćaja nam je pokvario sve planove. Ostaje nam jedino da se nadamo da će put uskoro biti popravljen - kaže Romčević.

Putari, međutim, kažu da nema mnogo osnova za optimizam. Saobraćajni inspektori su nakon kontrole utvrdili da je 300 metara kolovoza ozbiljno oštećeno, zbog čega su deformisani i drugi delovi puta na Kozari. Iz „Prijedorputeva", koji su nadležni za održavanje ovog regionalnog puta, najavljuju da će, uz saglasnost nadležnih institucija, početi sanaciju puta i klizišta, ali da će to potrajati nekoliko meseci.

U međuvremenu, letnja turistička sezona na Kozari će proći, a pitanje je da li će planina biti prohodna i zimi, kada se očekuje veliki broj skijaša i planinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.