Kovin: Gradi se postrojenje za proizvodnju pečuraka

Izvor: RTS, 21.Okt.2019, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovin: Gradi se postrojenje za proizvodnju pečuraka

Fabrika pečuraka u Kovinu, vlasništvo indonežanske Savaz grupe, posluje od 2016. godine i zapošljava 200 radnika. Do sada je tu uloženo 4 miliona evra, a trenutno se gradi nova hala, jedna od najvećih u Srbiji, gde će se proširiti i osavremeniti proizvodnja.
U fabrici u Kovinu proizvodi se oko 200 tona pečuraka mesečno, postoji 40 prostorija gde se uzgoj odvija u tri faze, počevši od inkubacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << preko pokrivke do branja. Ceo proces traje 55 dana.

"Posle grabuljanja ide hlađenje, koje mora da se odvija postepeno. Tek posle 12 dana kreće berba", objašnjava Tanja Lončarević, tehnolog .
U „Delta Danjubu" 90% proizvoda se zamrzava i izvozi, a samo mali deo se u svežem stanju prodaje na domaćem tržištu. Potražnja je velika, pa su odlučili da prošire kapacitete i sagrade novu halu, na 13 hiljada kvadratnih metara. U novom postrojenju sve će biti automatizovano.
"Sa novim postrojenjem dobiće se bolji kvalitet pečuraka i ubrzaće se kompletan rad", kaže Nebojša Slavković, tehnolog.
"Mašine će da pune kompost, pokrivaju ga, kontrolišu klimu, zalivaju, đubre, beru. A mašinama će upravljati ljudi, koje ćemo obučiti za to", kaže Sunil Mamgain, direktor Pečurkane.
Nova tehnologija je holandska, skratiće proizvodnju za 20 dana i moći će da se dobije do 20 tona pečuraka dnevno. Zaposliće se 50 novih ljudi, a u halu sa računarima, mašinama,velikim klimama, dva i po kilometra dugim cevima i 15 kilometara dugim strujnim kablovima ulaže se četiri miliona evra.

"Mi tražimo i nove kupce. Na početku smo izvozili u Rusiju, trenutno prodajemo u Holandiji i Nemačkoj, ali interesuje nas i tržište u Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i drugim zemljama u okruženju", objašnjava Sunil Mamgain, direktor.

Novo postrojenje trebalo bi da bude završeno i pušteno u rad za dva meseca.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.