Kovačica: Svečano u domovima vernika koji slave Božić

Izvor: RTS, 25.Dec.2018, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovačica: Svečano u domovima vernika koji slave Božić

Rimokatolička crkva, protestanska i evangelistička koje računaju vreme po Gregorijanskom kalendaru danas slave Božić - rođenje Isusa Hrista u Vitlejemu. I u Kovačici Slovaci na svoj način obeležavaju za njih najradosniji dan.
Porodica Nemček svakog Božića u svom domu okupi familiju i prijatelje sa kojima se uz bogatu božićnu trpezu čitavog dana druže. Gosti donose male poklone, a svi zajedno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uživaju u raznim specijalitetima koji se pripremaju posebno za ovaj dan.
 
Postoje i razni običaji kojima se raduju i deca i odrasli.
„Pevaju se božićne kratke pesme ispod prozora, mi smo kad smo bili mali to radili u večernjim satima i to je mnogo lepo. Ide se po selu, obilaze se kuće i to traje čitavu noć”,objašnjava Jan Nemček iz Kovačice.
Eva i Jan svojim prijateljima pred ručak otpevali su u znak dobrodošlice kratku božićnu pesmu.
„To je uvek tako, na svaki Božić, jer to je dan za druženje i širenje pozitivnih misli. Sastaju se porodice, dolaze prijatelji, deca se raduju, a sve je i lepo okićeno. Za nas nema lepšeg dana od Božića”, kaže Eva Nemček, iz Kovačice.
Trpeza se ne može zamisliti bez opekanaca-tradicionalnih slovačkih kolača:
„Sutra se ide kod kuma na ručak i isto se služi pečenje, kobasice, krmenadle.Običaji su mnogo lepi i uvek se super provedemo uz malo pića i kolača”, navodi Adam Rista iz Uzdina.
„Ovako je svake godine i najlepše je ovo okupljanje rodbine i svima nam mnogo znači ovaj dan”, kaže Zuzana Čižik iz Kovačice.
Božićna liturgija u Evangelitičkoj crkvi služila se u jutarnjim satima i vernici tada dolaze jer veruju da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.