Kovačić: Cilj države treba da bude energetska nezavisnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovačić: Cilj države treba da bude energetska nezavisnost

BEOGRAD - Politički, energetski, ekonomski i ekološki razlozi nalažu da Srbija razvija nove obnovljive izvore energije i cilj države treba da bude što veća energetska nezavisnost i bezbednost, ocenio je danas zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost Bojan Kovačić.

On je u izjavi Tanjugu precizirao da Srbija, kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, poseduje velike potencijale kojima bi moglo da se zameni do 25 odsto sadašnje primarne potrošnje energije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Prema njegovim rečima, primarna potrošnja energije ekvivalentna je količini od oko 16 miliona tona nafte, a potencijali obnovljivih izvora energije su po energetskoj snazi jednaki količini od oko 3,8 miliona tona nafte.

"Cilj države treba da bude što veća energetska nezavisnost i bezbednost, kako bi se energetske potrebe zemlje mogle zadovoljiti bez obzira na različite političke nestabilnosti u svetu, kao što je trenutna kriza Rusije i Ukrajine, istakao je on.

"Teško je postići potpunu energetsku bezbednost, pogotovo nezavisnost", istakao je Kovačić i dodao da projektovana zavisnost Srbije od uvoza energenata, posebno gasa i nafte, za ovu godinu iznosi oko 42 odsto.

Značaj novih izvora energije bitan je iz više razloga, pre svega političkih, jer smo zbog različitih nestabilnosti i kriza kao što je rusko-ukrajinska, u problemu da zadovoljimo svoje energetske potrebe, rekao je on.

Drugi razlog zbog čega su novi izvori energije značajni je zadovoljavanje energetskih potreba zemlje, a ti izvori bitni su i iz ekoloških i ekonomskih razloga, dodao je Kovačić.

Ti izvori značajni su u ekonomskom smislu zbog otvaranja novih radnih mesta, razvoja ruralnih područja, gde se ti kapaciteti obično nalaze, kao i zbog šanse koju predstavljaju za domaću mašinsku industriju, zbog proizvodnje delova za ta postrojenja koja proizvode struju iz obnovljivih izvora energije, naglasio je Kovačić.

Prema njegovim rečima, najveći i najznačajniji potencijal je biomasa, jednaka po energetskoj vrednosti količini od oko 2,4 miliona tona nafte, a ako se upotrebi isti ekvivalent, iz sektora poljoprivrede se može dobiti energija jednaka sa 1,4 miliona tona nafte, a od šumskog ogrevnog drveta i industrijskog otpada od drveta još jedna tona.

Veliki potencijal je i u malim hidroelektranama, geotermalnoj energiji, energiji vetra, kao i energiji sunca, istakao je Kovačić i podsetio da godišnje Srbija ima više od 2.000 sunčanih sati, što nije zanemarljivo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.