Kovač: Vojska nikoga ne skriva

Izvor: RTS, 15.Nov.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovač: Vojska nikoga ne skriva

Direktor Vojnobezbednosne agencije, Svetko Kovač izjavio je da VBA i pripadnici Vojske i Ministarstva odbrane nisu uključeni u skrivanje haških optuženika.

U prošloj i ovoj godini VBA je otkrila i sprečila nekoliko pokušaja vrbovanja oficira Vojske Srbije, rekao direktor Vojnobezbednosne agencije Svetko Kovač.

Kovač je istakao da je VBA, zajedno sa rukovodstvenim i komandnim organima, sprečila pokušaje prodora organizovanog kriminala u sistem odbrane, a u dva-tri >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << primera dokumentovala je kriminalnu delatnost i

podnela krivične prijave.

"Proveravali smo sve podatke i indicije i nijedan nismo potvrdili", rekao je Kovač u intervjuu za najnoviji broj vojnog magazina "Odbrana".

On je istakao da VBA, "kada je reč o pogibiji dvojice vojnika u Topčideru, nije bila nadležna da postupa u pretkrivičnom postupku, jer to istražni organi nisu okarakterisali kao akt terorizma".

"Proveravali smo i nismo došli ni do jedne indicije da se bilo ko od Haških optuženika skrivao u tom objektu", rekao je direktor VBA ističući "da je veliki interes Vojske da se ovaj slučaj do kraja razjasni i da se utvrde sve okolnosti oko njihove pogibije".

Pogibija gardista i haški optuženici nisu u vezi

"Posebno želim da naglasim da dosadašnjim proveravanjima nismo došli do podataka da Haški optuženici ili njihovo obezbeđenje imaju veze sa pogibijom dvojice gardista", rekao je Kovač.

On je istakao da "Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom iz aprila 2002. i centralna poternica koja je raspisana na osnovu naredbe Okružnog suda u Beogradu krajem maja 2002. obavezuju sve državne organe da se u okviru svojih nadležnosti angažuju na pronalaženju lica koja traži Haški tribunal".

"Akcioni tim koji je formirala Vlada Srbije koordiniše sve aktivnosti.

VBA ima jasne obaveze u vezi sa tim i vrlo ih odgovorno izvršava", istakao je direktor VBA.

On je ukazao i da "saradnja sa Haškim tribunalom nije obaveza samo službi bezbednosti" naglašavajući da je "u vojsci svaki starešina u lancu rukovođenja i komandovanja odgovoran za eventualno skrivanje optuženih lica u objektima koji su u njihovoj nadležnosti".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.