Koštunica čeka izbore  u zagrljaju radikala

Izvor: Blic, 06.Mar.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica čeka izbore u zagrljaju radikala

Odnosi u vladajućoj koaliciji nikada nisu bili gori, a Vlada će u pat poziciji ostati sve do trenutka kada joj ne bude ponuđeno potpisivanje sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji. S obzirom na suprotstavljene stavove DS i DSS oko ovog pitanja, najverovatnije je da će ishod ovog nesporazuma biti raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, tvrdi sagovornik „Blica" iz vladajuće koalicije. U prilog tome ide i jučerašnje saopštenje DSS u kojem se konstatuje da u Vladi Srbije više >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne postoji „zajednička politika o ključnom pitanju za budućnost zemlje, a to je da jasno definisanje da Srbija samo sa Kosovom kao celovita zemlja može nastaviti evropske integracije".

Naši izvor tvrdi da bi poziv iz Brisela da se sporazum potpiše mogao da stigne već u aprilu i da će ga DS potpisati bez obzira na stavove DSS, što bi dovelo do konačnog raspada koalicije.

Ministari DS i G17 preglasali su juče na sednici Vlade 15 prema sedam predstavnike DSS i NS i nisu dali pozitivno mišljenje o predlogu rezolucije za Kosovo i Metohiju, a koju je predložila Srpska radikalna stranka. Kao tačka dnevnog reda bilo je samo mišljenje Ministarstva spoljnih poslova, a koje je o rezoluciji bilo negativno. Premijer Vojislav Koštunica glasao je u prilog predloga SRS, ali je pre nego što su izneta mišljenja za i protiv rezolucije istakao da je „do sada uvek postizano nacionalno jedinstvo". Na sednici Vlade, suprotno svim očekivanjima, da će pitanje rezolucije pratiti živa rasprava, vladala je kada je reč o ovoj temi smirena atmosfera, gotovo kamerna. Mišljenja za i protiv rezolucije su samo pročitana. Tako je pozitivan stav o predlogu SRS pročitao ministar za KiM Slobodan Samardžić, a negativan, umesto ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića koji je u Ženevi, državni sekretar u ministarstvu.

- Ministarstvo spoljnih poslova smatra da bi usvajanje ovakve rezolucije onemogućilo Srbiji dalji napredak ka EU i oslabilo pozicije onih država, članica EU koje se sada protive nezavisnosti Kosova. Rezolucija bi doprinela i manjem razumevanju argumenata Srbije u vezi sa KiM - saopštio je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Radojko Bogojević.

U mišljenju protiv rezolucije konstatovano je i da unutar EU ne postoji saglasnost za priznavanje nezavisnosti i da bi Srbija samo iskušavala EU da se izjašnjava, a da je sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju potvrđena teritorijalna celovitost Srbije. Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić iznoseći mišljenje narodnjačke koalicije rekao je da je „potrebno da Narodna Skupština usvoji rezoluciju". Takođe i da je neophodno da se još jednom potvrdi opredeljenje Srbije i njen teritorijalni suverenitet i integritet. Samardžić je istakao i da treba tražiti od EU da razjasni svoj stav.

Rasparava duŽa od mesec dana

Smena predsednika Skupštine Srbije Olivera Dulića bio bi znak da vladajuća koalicija više ne postoji, ali trenutno DSS nije spreman na to. Poslanička grupa radikala još nije podnela zahtev za njegovo smenjivanje jer još pregovara o eventualnoj podršci ostalih stranaka, rekao je juče generalni sekretar radikala Aleksandar Vučić. On je ocenio da predlog rezolucije neće dobiti podršku Vlade Srbije na jučerašnjoj sednici, ali da će ipak biti usvojen u parlamentu i da će nakon toga biti obavezujući za izvršnu vlast.

S obzirom na to da je Vlada Srbije zauzela negativan stav o rezoluciji koju su predočili radikali a podržali DSS i socijalisti, sednica Skupštine će najverovatnije biti nastavljena u utorak, a rasprava bi mogla da potraje i više od mesec dana. DS i G17 plus nameravaju da o svakoj tački dnevnog reda raspravljaju po punih pet sati, a da se radi samo utorkom, sredom i četvrtkom. Tim tempom sednica bi mogla da potraje, a čak i kada se završi, predsednik ima pravo da odlučuje o danu za glasanje. On bi tada mogao da donese odluku da poslanicima poruči da je rasprava okončana, a da će ih o danu glasanja naknadno obavestiti.

Jedini način da SRS, DSS i SPS izglasaju rezoluciju je da insistiraju da se odmah po okončanju rasprave o ovom tekstu glasa.

Ukoliko se to i dogodi, neizbežna je kriza u koaliciji koja bi bila okončana izborima. Trenutni prioritet demokrata je da se osigura da će vanrednih parlamentarnih izbora biti ukoliko izađu iz Vlade, odnosno da ne bude mogućnosti da DSS i radikali naprave vladu bez izbora.

Pet principa

Ministar pravde Dušan Petrović izjavio je juče da će u narednih nekoliko dana biti dobijen odgovor da li parlament želi novu vladu ili će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori. Petrović je rekao da je moguće da sadašnja vlada opstane ukoliko bude nađen zajednički jezik oko daljeg nastavka evropskih integracija Srbije.

„Ako budemo uspeli da nađemo zajednički jezik u vezi s tom temom, mislim da je moguće da Vlada nastavi da postoji, a ako ne - vrlo brzo će se videti kakva je perspektiva političkih odnosa", rekao je Petrović.

On je ocenio da je najbolje da Vlada u sadašnjem sastavu nastavi da vodi politiku zasnovanu na pet principa na kojima je i konstituisana.

- Verujem da je neophodno da ne dozvolimo da uđemo u izolaciju i da ne treba da prekidamo proceduru približavanja EU, da bismo povećali životni standard i sposobnost zemlje da brani Kosovo i Metohiju - kaže Petrović.

Verbalni sukobi Šutanovca i Samardžića kao i Ilića i Đilasa

Preglasavanje ministara DS i G17 plus nije propraćeno komentarima ministara narodnjačke koalicije. Međutim, onda je nastupio ministar Velimir Ilić. On je povišenim tonom i sve odgurujući papire koji su se nalazili ispred njega na stolu otpočeo o parama:

Ilić: Svi dobijaju pare, samo ja ne dobijam! Kako svi dobijaju, ja ne dobijam! Dovešću vam putare da vam štrajkuju.

Đilas: Ne govorite istinu. Gospodine predsedniče (obratio se Vojislavu Koštunici), oduzmite mu reč. Ne možete da mu dozvoljavate da tako govori neistinu.

Koštunica je pokušao da smiri situaciju mašući rukama. Međutim, ministra Ilića donekle je smirio tek ministar finansija Mirko Cvetković.

Cvetković: Sredstva se isplaćuju kvartalno i novac iz budžeta namenjen ministarstvu ne može se utrošiti odjednom, već je raspoređen tokom cele godine.

Predrag Bubalo: Mora se priznati da ministar ilić ima specifičan način izražavanja, ali može se razumeti i pritisak koji on trpi od putara.

Sednicu Vlade je obeležilo i sporenje ministra za KiM Samardžića i ministra vojnog Dragana Šutanovca da za šefa vladine interresorne službe bude postavljen sadašnji pomoćnik Samardžića Ljubomir Kljakić. Šutanovac se osvrnuo na nedavnu Kljakićevu izjavu - da Srbija ima pravo da vojno reaguje na Kosovu i da je razočaran (kljakić) što je po istraživanjima samo 19 odsto građana Srbije spremno da oružjem brani Kosovo - i rekao da nije primereno da se imenuje čovek koji poziva na vojnu intervenciju, a njemu samom ta obaveza ističe za nekoliko meseci. Na to je Samardžić rekao da Kljakića novinari „najverovatnije nisu dobro interpretirali".

Samardžić: Duboka kriza

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je juče da je vlada u dubokoj krizi.Na koferenciji za novinare posle sednice vlade, Samardžić je rekao da više ne postoji zajednička politika vlade u odnosu prema EU i Kosovu i Metohiji. „Duboku krizu u kojoj je vlada, prvenstveno će rešavati stranke koje čine vladu ali i one koje učestvuju u političkom životu Srbije", rekao je Samardžić, inače funkcioner DŠ-a.

Odnos snaga u Skupštini Srbije

stranka

poslanika

SRS

81 poslanik

SPS

16

DSS-NS

47 poslanika

DS

64

G17 plus

19

LDP, LSV i manjine

23 poslanika

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.