Kostić za NIN: A da možda ipak počnemo da razgovaramo

Izvor: Beta, 20.Maj.2020, 16:03

Kostić za NIN: A da možda ipak počnemo da razgovaramo

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić naveo je da uvidja da je autoritarnost politike i urušavanje institucija ugrozilo demokratiju u Srbiji, do mere, kako je ocenio, da su gradjani ostali bez demokratske kondicije i vere u institucije, višepartijski politički život i smisao ličnog učešća u njemu.Kostić je pozvao da "konačno" otpočne dijalog u Srbiji kako društvo ne bi "po nekom zlokobnom pravilu ponavljalo iste zablude i greške".On je u autorskom tekstu za nedeljnik NIN naveo da piše zato što ga uznemirava osećaj da društvo u Srbiji upravo ulazi u "spiralu nasilja" i da ono sa neprihvatljivom ravnodušnošću i neodgovornošću posmatra "sevanje povremenih varnica".Kazao je da se politički diskurs u Srbiji uglavnom zasniva na negativnom otklonu od "drugog koji su pakao"."Iscrpljeni od podela, mi ih i dalje kompulzivno ponavljamo, a naše podele obično teže da budu konačne. Nema nevinih, ali je opšte mesto da je odgovornost prvenstveno u rukama onih koji su na vlasti jer su i instrumenti zaplitanja i rasplitanja najvećim delom u njihovim rukama", rekao je on.Govoreći o preovladjujućoj političkoj atmosferi, Kostić je naveo da se: "dugo i sa čudnovatom energijom obrušavamo na institucije i pojedince i potom se čudimo što je prostor oko nas prilično ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Kostić: Vreme je da se Srbija kao društvo menja

Izvor: Danas, 21.Maj.2020, 10:08

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić izrazio je zabrinutost zbog varnica u društvu i u svom autorskom tekstu u današnjem izdanju nedeljnika NIN ocenio kako je vreme da se Srbija kao društvo menja.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.