Kosovska vlada obećala odgovornost za donacije

Izvor: Southeast European Times, 02.Apr.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovska vlada obećala odgovornost za donacije

Forum na visokom nivou održan u Prištini okupio je kosovske donatore i vladine zvaničnike koji su razmotrili makroekonomsku politiku.

01/04/2009

Besa Bećiri za Southeast European Times iz Prištine -- 01/04/09

Predstavnici Kosovske donatorske konferencije -- koja je prvi put održana u Briselu 2008 -- i kosovske vlade sastali su se u utorak (31. marta) na forumu na visokom nivou održanom u Prištini da razgovaraju o makroekonomskoj politici i fiskalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << upravljanju na Kosovu.

Forum je mehanizam za preispitivanje godišnjeg napretka u ekonomskom i socijalnom razvoju i efektivnosti međunarodne pomoći Kosovu. Ove godine u fokusu su bili energetika, trgovina i industrija, saobraćaj i telekomunikacije i obrazovanje.

Prošlogodišnja donatorska konferencija okupila je predstavnike 37 zemalja i 16 međunarodnih organizacija. Učesnici su obećali 1,2 milijarde evra; samo EU je obećala 508 miliona evra.

Kosovski premijer Hašim Tači obećao je potpunu odgovornost za korišćenje donatorskih sredstava. "Garantujemo odgovornost donatorima za svaki potrošeni cent. Kao nikada do sada budućnost Kosova je sigurna unutar evropskog okvira", rekao je Tači.

Šef Odeljenja Evropske komisije za Kosovo Lorens Meredit izrazio je očekivanje donatora da će "Kosovo koordinirati donatorsko finansiranje maksimalno u korist svih građana Kosova".

Tači je rekao da uslovi Kosova "premašuju njegove kapacitete da finansira sve potrebe". Kosovska ekonomija rašće sporije narednih godina zbog globalne recesije, rekao je on, dodajući da je zemlja rešena da nastavi reforme uprkos tome.

Kosovo ima najniži BDP i najveću stopu nezaposlenosti u Evropi. Čak i obezbeđivanje vode za piće postaje teško, jer ne postoji sistem za preradu otpadnih voda.

"Neadekvatna zdravstvena nega dovela je do povećanja smrtnosti dece -- koja je tri puta veća od evropskog proseka -- dok UNICEF izveštava da 10 odsto kosovske dece mlađe od pet godina pati od hronično loše ishrane", kaže Tači.

Mada će se sa 38 miliona evra finansirati poboljšanja u obrazovanju u ovoj godini, vlada "i dalje ne može da garantuje da kosovski studenti imaju neophodna sredstva da se nadmeću u globalnoj ekonomiji", rekao je on. Međutim, kosovske vlasti rade na članstvu u MMF-u i Svetskoj banci.

Članstvo u tim organizacijama "integrisaće Kosovo u svetski ekonomski sistem i ... stimulisati rast naše ekonomije", rekao je Tači. "To će unaprediti uslove života za sve građane Kosova."

Sledeći sastanak foruma na visokom nivou očekuje se u februaru 2010. godine.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.