Kosovska Mitrovica - grad na raskrnici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2010, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovska Mitrovica - grad na raskrnici

KOSOVSKA MITROVICA - Politički predstavnici Srba i Albanaca iz Kosovske Mitrovice različito gledaju na budućnost ovog grada koji je od 1999. godine podeljen na severni u kome žive većinom Srbi i južni u kome ne živi nijedan pripadnik srpske zajednice.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je Tanjugu da je postojeće stanje u Kosovskoj Mitrovici jedino održivo rešenje za status grada i naglašava da je povezivanje severne i južne strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << moguće samo na interesnoj osnovi.

"Prosto ne postoji poverenje između severa i juga, između Srba i Albanaca i ovakvo stanje će trajati sve dotle dok se ne otkloni ta agresivnost koja postoji kod kosovskih Albanaca i dok Srbi ne steknu poverenje."

"Povezivanje između severa i juga je moguće samo na interesnoj osnovi tj. ukoliko postoje službe kao što su gradska čistoća, voda struja, telefonija, grejanje, koje mogu da imaju zajednička ulaganja i zajednički interes. Znači samo ekonomski interes i to je ta tanka veza koja može da održi u kontaktu sever i jug", rekao je Ivanović.

Gradonačelnik južnog dela Mitrovice Avni Kastrati smatra da će status grada biti rešen tek nakon lokalnih kosovskih izbora zakazanih za drugu polovinu godine i ističe da će tada suživot Srba i Albanaca biti apsolutno moguć.

"Mislim da će se posle izbora mnogo toga srediti u Mitrovici, da će severni deo Mitrovice dobiti vlast koja ima autoritet i obavezu da radi u interesu građana," rekao je Kastrati.

Za razliku od južnog dela Kosovske Mitrovice gde od 2004. godine ne živi nijedan Srbin u severnom delu grada živi nekoliko stotina Albanaca.

Predstavnici međunarodne zajednice su do sada izlazili sa različitim predlozima kako rešiti problem podeljenog grada, međutim zbog nespremnosti i jedne i druge strane ti planovi nisu ostvareni.

Međunarodni posrednik za status Kosova Marti Ahtisari je predložio da se u gradu organizuju dve opštinske uprave, za južni i severni deo Mitrovice i da na čelu grada bude jedna gradska uprava, koju bi za početak predvodio predstavnik međunarodne zajednice.

Taj predlog prihvatile su kosovske institucije i predstavnici južne Mitrovice, međutim protiv njega su se izjasnili predstavnici Srbije i Srbi iz severnog dela grada.

U severnom delu Kosovske Mitrovice funkcionišu dve opštine tzv. UNMIK opština i opština koja je formirana nakon izbora koje je organizovala Srbija 2008. godine. U ovoj drugoj uvedene su privremene mere tako da će vanredni izbori za "srpsku opštinu" Kosovska Mitrovica biti održani 30. maja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.