Kosovo primer kršenja principa OEBS-a

Izvor: RTS, 28.Jun.2009, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo primer kršenja principa OEBS-a

Srbija, koja danas proslavlja Vidovdan i 620 godina od Kosovskog boja, nikada neće priznati jednostranu odluku Prištine o proglašenju nezavisnosti, poručio šef srpske diplomatije Vuk Jeremić ministrima inostranih poslova zemalja-članica OEBS-a.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je na Krfu da Srbija, koja danas proslavlja Vidovdan i 620 godina od Kosovskog boja, nikada neće priznati jednostranu odluku Prištine o proglašenju nezavisnosti, ali i da čvrsto >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << veruje u mir i zajedničku budućnost svih naroda Evrope u okviru Evropske unije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je Fonetu da je otpočeo "Krfski proces" konsultacija o novoj bezbednosnoj arhitekturi u 21. veku za širi evropski prostor, u kojem je Srbija važan činilac.

Kao što je to učinjeno Helsinškim završnim aktom u prethodnom veku, pitanje bezbednosti Evrope trebalo bi još jednom da se razmotri i modernizuje, kako bi došli do nove bezbednosne arhitekture koja će odgovarati bezbednosnim izazovima 21. veka, objasnio je Jeremić, na završetku neformalnog ministarskog sastanaka OEBS.

Jeremić je na Krfu istakao da je jedan od ozbiljnih bezbednosnih izazova u 21. veku pitanje vezano za suverenitet i teritorijalni integritet država članica Ujedinjenh nacija.

Na teritoriji Srbije nalazi se jedan od ozbiljnih bezbednosnih izazova 21. veka vezan za pitanje suvereniteta i teritorijaolnog integriteta međunarodno priznatih država, ocenio je Jeremić.

Šef srpske diplomatije je naglasio da je, zbog toga, Srbija bila važan učesnik u raspravni na ministarskom sastanku OEBS, kao i da će nastaviti aktivno učešće u konsultacijama o izgradnji nove bezbednosne arhitekture u Evropi.

"Danas je Vidovdan - dan od izuzetnog značaja za moju zemlju. To je testament naše izdržljivosti kao naroda i naše duboke povezanosti s Kosovom" rekao je ministar Jeremić.

To nije samo dan kada se obeležava neki istorijski događaj, već veza koja spaja tradiciju Srbije sa Srbijom danas, poručio je Jeremić ministrima inostranih poslova zemalja-članica OEBS-a, okupljenim na neformalnom sastanku na Krfu.

Prema rečima šefa srpske diplomatije, Vidovdan, je takođe, i simbol odbrane identiteta Srba kao nacije.

"Danas mi biramo, bez oklevanja, da taj identitet branimo mirnim putem, uz pomoć prava i diplomatije. Ali kao što smo onda bili nepopustljivi, tako smo nepopustljivi i danas i takvi treba da budemo zauvek".

"Ma šta se dogodilo, Srbija nikada neće priznati unilateralnu odluku Prištine o proglašenju nezavisnosti", istakao je Jeremić.

Srpski ministar je upozorio da je u poslednjih nekoliko godina Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju zahvatila kriza poverenja i da se njeni osnovni principi ne primenjuju konzistentno, a da je opredeljenost za zajedničke vrednosti dovedena u pitanje.

"Flagrantan primer za to je Kosovo. Jednostrana odluka Prištine da proglasi nezavisnost predstavlja pokušaj nasilnog cepanja Srbije", upozorio je Jeremić.

Privremene institucije izazov za integritet Srbije

Privremene institucije na Kosovu predstavljaju direktan izazov za naš suverenitet i teritorijalni integritet, istakao je srpski ministar.

Jeremić je upozorio da je delovanje tih institucija u suprotnosti sa srpskim Ustavom, Poveljom UN, voljom Saveta bezbednosti i Završnim aktom iz Helsinkija.

Ukazujući na to da je Srbija bila razočarana zbog toga što nije zauzet jedinstven stav povodom kršenja osnovnih međunarodnih principa, Jeremić je rekao da je to omogućilo i da se u pitanje dovede teritorijalni integritet drugih zemalja.

Moramo da izbegavamo situacije u kojima kritičari mogu da kažu da u prostoru obuhvaćenom OEBS-om postoje dvostruki standardi - jedni za Kosovo, a neki drugi za druge situacije. Oko izuzetaka dogovor može da se postigne samo konsenzusom, a takvog konsenzusa nema u slučaju Kosova, poručio je šef diplomatije Srbije, dodajući da Srbija neće dozvoliti da se ovaj problem zanemari.

Navodeći da je Srbija na odluku vlasti u Prištini reagovala na način koji je u skladu sa principima iz Helsinkija, Jeremić je naveo:"Mi nismo reagovali unilateralno, niti smo izazivali sukob. Isključili smo mogućnost upotrebe sile i primene ekonomskih sankcija".

Ministar je ukazao na to da je došlo vreme da se sve članice OEBS-a uključe u otvoren i iskren dijalog u cilju jačanja bezbednosti u 21. veku i obnavljanja poverenja.

Prema njegovom mišljenju, sve inicijative koje vode postizanju takvog cilja treba da ohrabrivati, i u tom kontekstu pozdravio je napore predsednika Rusije i Francuske, Dmitrija Medvedeva i Nikole Sarkozija i Krfski proces.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić sastao se i sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, saopšteno je iz Kabineta ministra.

Ministri Jeremić i Lavrov razgovarali su o pitanju Kosova i Metohije, bilateralnim odnosima Srbije i Rusije i ekonomskoj saradnji između dve zemlje.

Dvojica ministara saopštila su da se u bliskoj budućnosti može očekivati realizacija ruskog kredita Srbiji o kojem su govorili predsednici Rusije i Srbije, Dmitrij Medvedev i Boris Tadić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.