Kosovo ponovo slavi nezavisnost

Izvor: Southeast European Times, 24.Jul.2010, 00:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo ponovo slavi nezavisnost

Odluka MSP od četvrtka u Prištini dočekana kao potvrda opravdanosti deklaracije

23/07/2010

Linda Karadaku za Southeast European Times u Prištini -- 23/07/10

Ulice Prištine bile su gotovo prazne u četvrtak popodne (22. jula), pošto su se građani okupili u kafićima da gledaju kako Hisaši Ovada, predsednik Međunarodnog suda pravde (MSP), saopštava odluku o legalnosti deklaracije o nezavisnosti Kosova.

"Sud smatra da korpus međunarodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << prava ne sadrži nijednu primenjivu zabranu proglašenja nezavisnost," pročitao je Ovada. "Prema tome, može se zaključiti da deklaracijom o nezavisnosti od 17. februara 2008. nije prekršeno međunarodno pravo."

Njegove reči bile su znak za slavlje koje je podsećalo na Dan nezavisnosti 2008. Građani u Prištini su se vozili po gradu sa zastavama Kosova, SAD, Albanije i EU koje su se vijorile iz prozora njihovih automobila.

Vozač Landrit Kusari izašao je na kratko sa posla da posmatra slavlje. "Nisam ni očekivao da će biti drugačije; posle ovoga sam mnogo mirniji," rekao je dopisnici SETimes.

Trgovac Džemailj Rašiti, koji je stajao je ispred hotela Grand, simbola komunističkog doba, kaže da je sada vreme da se svi napori usredsrede na izgradnju mlade države.

"Danas, posle nezavisnosti, treba da napravimo državu kako treba," kaže on.

Prema rečima univerzitetskog profesora Kujtima Kervešija, stručnjaka za međunarodno pravo i pitanja EU, savetodavno mišljenje suda ima veliki značaj u otvaranju perspektive Kosova za buduće integracije, koje se mogu ostvariti samo putem novih priznanja.

Besim Abazi, novinar i profesor u Prištini, kaže da politički lideri koriste ostvareni zajamac zbog odluke da pojačaju napore Kosova za ulazak u važne međunarodne grupe i agencije.

"Taj 'zamajac' postoji i za srpsko političko rukovodstvo, koji bi trebalo da se orijentiše ka evroatlantskim integracijama i otvaranju novog perioda pomirenja sa Kosovom," kaže on za SETimes .

"Naše oči treba da budu uprte u severno Kosovo," dodaje Abazi i napominje da će biti novih pregovora između Prištine i Beograda.

Još jedna profesorka, Ulpijana Lama, kaže da je sednica MSP još jednom dokazala sui generis karakter kosovskog slučaja.

"To je očigledan poraz za vladu Srbije i znak da bi trebalo da promeni svoj kurs. Jedno je sigurno: cilj je da se u naredna dva meseca izborimo za još 30 do 40 novih priznanja je ostvariv. Kosovo konsoliduje svoju poziciju na međunarodnoj sceni," kaže Lama.

U međuvremenu, kosovski lideri pozdravili su, kako su rekli, "blagosloveni dan" za zemlju i njen narod.

Predsednik Fatmir Sejdiu izjavio je da presuda "konačno otklanja sve dileme koje su eventualno imale zemlje koje još nisu priznale Kosovo."

Premijer Hašim Tači je čuo vest u Sjedinjenim Državama, gde se sastao sa potpredsednikom Džoom Bajdenom. Tači je rekao da je odlukom suda priznato zakonito pravo Kosova na državu.

"Kosovo danas funkcioniše i nastaviće da funkcioniše kao država, jer ima blagoslov međunarodnog prava, što je i potvrđeno," rekao je on.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.