Kosovo: Koliko stanovnika, toliko birača!?

Izvor: Vesti-online.com, 19.Apr.2011, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Koliko stanovnika, toliko birača!?

List "Zeri" je, pozivajući se na neimenovani izvor u Statističkom zavodu Kosova (SZK), objavio da broj stanovnika na Kosovu ne prelazi brojku od 1,8 miliona stanovnika i da lista birača na prethodnim izborima, sa 1,63 miliona ljudi sa pravom glasa, ni izbliza nije tačna, prenose beogradski mediji.

Mada još nema objavljenih preleminarnih rezultata popisa stanovništva i domaćinstava koji se danas zavšava, izvori iz SZK je rekao tom listu da, na osnovu 99 odsto urađenog popisa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na Kosovu ima 1,8 miliona stanovnika, ne uključujući oko 60 hiljada žitelja severnih opština koji nisu učestvovali na popisu.

"Lista birača koju je (na prethodnim parlamentarnim izborima) imala Centralna izborna komisija, ni izbliza nije tačna, ni na nivou Kosova ali ni u Prištini. Ta lista nije nimalo tačna", rekao je izvor lista iz SZK-a.

Popis je, praktično, pokazao da na Kosovu postoji glasača skoro koliko i stanovnika, iako je, prema izjavama demogarafa, oko 70 odsto građana Kosova starosti ispod 30 godina. Prema toj računici, više od 500 hiljada građana ne bi imalo pravo glasa!

Predstavnici stranaka, međutim, smatraju da brojka od 1,63 miliona glasača nije nerealna. Oni to objašnjavaju tvrdnjom da razlika uočena na biračkim spiskovima pripada Albancima koji žive i rade u inostranstvu, koji imaju pravo glasa, a prema kojima je, kako kažu, načinjena diskriminacija pošto nisu obuhvaćeni popisom stanivništva.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.