Koronavirus hara celom planetom, SAD zavijene u crno

Izvor: B92, 11.Apr.2020, 20:28

Koronavirus hara celom planetom, SAD zavijene u crno

Koronavirusom u svetu trenutno je zaraženo 1.235.674 osobe, a zaraza je odnela 107.645 života, podaci su sajta worldometers.

Od koronavirusa se oporavilo skoro 400.000 ljudi.

Opasna respiratorna infekcija zabeležena je u 210 zemalja, a najteža situacija je u Sjedinjenim Američkim Državama.

U SAD je samo danas zabeleženo 1.317 žrtava virusa, a zaraženo je više od pola miliona ljudi.

Tamo je koronavirus odneo 20.064 života, čime su SAD >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u neslavnom rekordu prestigle Italiju, koja je u borbi sa virusom izgubila 19.468 ljudi.

Dok se na američkom kontinentu virus razbuktava, Kina je, kao epicentar epidemije, uspela da obuzda zarazu i u celoj zemlji zabeleženo je tek 43 novoobolelih.

Zabrinjava što je zaraza stigla do gotovo svih zemalja, osim pojedinačnih ostvrskih zemalja koje su nepristupačne.

Veliki izazov za održavanje kontrole nad situacijom čine predstojeći verski praznici koji su do sada slavljeni u porodičnom, pa i u masovnom okupljanju.

Podsetimo, hrišćani slave Uskrs, Jevreji obeležavaju Pashu, a muslimani će uskoro započeti sveti mesec ramazana.

U većini zemalja na snazi su restriktivne mere koje uključuju zabranju bilo kakvog okupljanja, pa čak i izlaska iz kuće.

Iako su poneke vlade razmišljale o popuštanju tih mera, stručnjaci su upozorili da bi tako bilo uništeno sve što je do sada postignuto u obuzdavanju epidemije.

Zato su zemlje poput Austrije, Nemačke, Francuske, Grčke, Hrvatske odlučile da do kraja aprila produže restriktivne mere.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.