Kornjače su nekada bile teške tonu i imale rogove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2020, 11:58

Kornjače su nekada bile teške tonu i imale rogove

Tropska regija Južne Amerike jedan je od svetskih centara biodiverziteta. Izumrla fauna ovog regiona je jedinstvena, što dokumentuju fosili džinovskih glodara, krokodila, i kornjača koji su nastanjivali danas pustinjsko područje u Venecu

Pre oko pet do deset miliona godina to, danas pustinjsko, područje bilo je vlažni močvarni region prepun života. Jedan od stanovnika bio je Stupendemis geographicus– vrsta kornjače koja je prvi put opisana sredinom sedamdesetih godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prošlog veka.

Istraživači Univerziteta u Cirihu i istraživači iz Kolumbije, Venecuele i Brazila, pronašli su ostatke izumrlih kornjača na nedavno utvrđenim novim lokacijama širom Venecuele i Kolumbije.

"Neke jedinke ovih kornjača bile su dugačke i tri metra, što ih svrstava u najveće kornjače na svetu. Verovatno su u pitanju najveće kornjače koje su ikada postojale“, rekao je Marčelo Sančez, direktor Paleontološkog instituta i muzeja UZX i glavni autor studije.

Procene su da su kornjače bile teže od 1.000 kilograma a mužjaci su na oklopima imali rogove.

Uprkos ogromnoj veličini, ove kornjače su imale prirodne neprijatelje, kao što su nekada bili veliki kajmani.

Da je kajman verovatno bio osnovni neprijatelj džinovskim kornjačama, zaključeno je na osnovu tragova ugriza na fosilima kornjača.

Neke vrste kornjača koje danas žive u Amazoniji, najbliži su živi rođaci džinovskih kornjača, za koje je utvrđeno još i da su nekada naseljavale mnogo širi geografski prostor nego što se pretpostavljalo. Živela je širom severnog dela Južne Amerike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.