Koristiće municiju sa osiromašenim uranijumom?

Izvor: B92, 13.Jun.2023, 23:17

Koristiće municiju sa osiromašenim uranijumom?

Rusija bi mogla da upotrebi municiju sa osiromašenim uranijumom kao odgovor na upotrebu ove municije od strane neprijatelja.

Ovo je izjavio ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa ratnim reporterima.

"Nema potrebe (odgovarati) preventivno. Ali mi imamo dosta takve municije sa osiromašenim uranijumom i ako je (Oružane snage Ukrajine) budu koristile, takođe zadržavamo pravo da koristimo istu municiju", naglasio je Putin.

Putin je primetio da su zapadne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemlje iskopale svo oružje iz skladišta za Ukrajinu i da su rezerve ostale samo u Južnoj Koreji i Izraelu, ali će i te zalihe uskoro nestati.

"Jednostavno nemaju (konvencionalne municije), ali imaju sa osiromašenim uranijumom, imaju je i u skladištima. Očigledno su odlučili da daju ono što za sada imaju, jer su izvukli sve iz skladišta i ostalo je samo u Južnoj Koreji i Izraelu. To nije izraelsko ni južnokorejsko, već upravo američko vlasništvo, koje se može uzeti odatle i doneti ovamo. Ali i ono će se uskoro potrošiti", objasnio je Putin.

Ruski predsednik je naveo da ukrajinska vojska sada troši oko 5-6 hiljada granata velikog kalibra, dok Sjedinjene Američke Države proizvode 15 hiljada mesečno.

Putin je primetio da se Sjedinjene Američke Države sve direktnije uključuju u ukrajinski sukob i izazivaju međunarodnu bezbednosnu krizu.

"SAD sve više, praktično direktno uvlače u ovaj sukob i izazivaju ozbiljnu međunarodnu bezbednosnu krizu, jer korigovanje dejstava dronova koji napadaju naš ratni brod predstavlja ozbiljnu stvar. I oni treba da znaju da mi to znamo", objasnio je Putin.

Prema njegovim rečima, niko ne može da pobedi u slučaju trećeg svetskog rata, uključujući Sjedinjene Američke Države.

"SAD se pretvaraju da se ne plaše (eskalacije sukoba). Zapravo, tamo ima mnogo razumnih ljudi i oni očigledno ne žele da stvari vode ka trećem svetskom ratu, u kome neće biti pobednika, uključujući da pobednik neće biti ni Sjedinjene Američke Države", rekao je Putin.

Ključ za rešavanje problema Ukrajine je na strani Zapada, ocenio je ruski lider.

"I mi shvatamo da je ključ za rešavanje problema (u Ukrajini) na njihovoj strani. Ako zaista žele da se današnji sukob okonča pregovorima, dovoljno je da donesu samo jednu odluku – obustave isporuke oružja i tehnike. I to je sve", zaključio je Putin.

On je naglasio da je više puta rečeno da Rusija nikada nije odustajala od vođenja pregovora koji bi mogli da dovedu do rešenja situacije u Ukrajini i podsetio da je tokom rusko-ukrajinskih pregovora u Istanbulu već bio pripremljen dokument.

Ranije je "Volstrit džurnal", pozivajući se na američke zvaničnike, objavio da će Bela kuća, posle Velike Britanije, odobriti isporuku tenkovskih granata sa osiromašenim uranijumom Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.