Izvor: Danas, 04.Sep.2014, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kori Udovički nije nametnula rešenje

Beograd - Zakon o državnim službenicima predviđa da su i zaposleni u organima čije članove bira Narodna skupština državni službenici, a među njima je Regulatorno telo za elektronske medije, odnosno bivši RRA, te je novi Zakon o elektronskim medijima samo usklađen sa time, ističu za Danas u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave povodom pisanja Danas da je ministarka Kori Udovički insistirala da zaposleni u RRA kao nezavisnom telu zakonom dobiju status državnih službenika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << />
Oni dodaju, dakle, da to nije nešto novo što je nametnula resorna ministarka, već da je samo reč o usklađivanju zakona. Prema njihovim rečima, neka nezavisna tela već primenjuju taj zakon na svoje zaposlene, ali to ne znači da zaposleni u tim organima imaju potpuno jednak status kao državni službenici.

„Na pitanje da li treba da se sva podzakonska akta koja se primenjuju na državne službenike u državnoj upravi, primenjuju i na njih, na primer odredbe u vezi sa sprovođenjem konkursa i donošenjem kadrovskog plana, Zakon o državnim službenicima već pravi proceduralne razlike između državnih službenika koji rade u državnoj upravi i onih koji rade u sudovima, stručnoj službi Narodne skupštine i drugim organima čije članove bira Narodna skupština“, objašnjavaju u ministarstvu koje predvodi Kori Udovički.

Podsetimo, zaposleni u Regulatornom telu za elektronske medije, odnosno nekadašnjoj Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA), nedavno usvojenim Zakonom o elektronskim medijima, dobili su status državnih službenika, iako to dosad nisu bili, jer je reč o nezavisnom regulatornom telu.

Predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Goran Karadžić rekao je pre nekoliko dana za Danas da su oni „iznenađeni ovim rešenjem“, kao i da je ta odredba ubačena u zakon desetak dana pre nego što je on usvojen na Vladi Srbije. On je najavio da će tim povodom razgovarati sa predstavnicima Ministarstva državne uprave, a da nije isključeno u krajnjem slučaju ni pokretanje inicijative Ustavnom sudu za ocenu tog člana Zakona o elektronskim medijima, „kako bi pokušali da zaštite nezavisnost regulatora“.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Stefanović: Zakonima o državnoj upravi idemo korak nazad

Izvor: Press, 05.Sep.2014, 17:57

On je upitao ministarku državne uprave i lokalne samuprave Kori Udovički da li je svesna da saziva skupštinu i "pravi tenziju oko nečega što tek treba da se desi", istakavši da će DS amandmanima učiniti sve da poprave predložena "sporna" rešenja.. Kao primer naveo je da visinu optremnine državnim...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.