Korać nikada neće odgovarati za isto delo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2020, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korać nikada neće odgovarati za isto delo

Filip Korać, protiv koga je Tužilaštvo naredbom obustavllo istragu zbog krivičnog dela podstekavanje na teško ubistvo, jer je zaključilo da nema dokaza, više nikad neće odgovarati za to krivično delo.

Mogao bi da bude gonjen za neko drugo krivično delo, ukoliko tužilaštvo prikupi dovoljno dokaza, ali za ovo ne, jer u ovom slučaju važi načelo "ne bis in idem".

Profesor krivičnog prava Milan Škulić kaže da je u našem Ustavu i Zakoniku o krivičnom postupku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << (ZKP) načelo "ne bis in idem" formulisano na proširen način: "ne može se ponovo goniti lice koje je za isto krivično delo pravnosnažno - osuđeno ili oslobođeno, ili je protiv njega optužnica odbijena ili protiv njega postupak obustavljen".

Škulić za Tanjug kaže da je pravilo "ne bis in idem" ranije podrazumevalo da se postupak ne može ponovo voditi ako je doneta presuda ili rešenje suda o obustavi postupka za isto krivično delo, jer se tada postupak mogao obustaviti jedino odlukom suda.

Međutim nakon izmena ZKP-a iz 2010. godine i uvođenja tužilaščke istrage i praksa je zauzela drugačiji stav - sada je moguća obustava istrage odlukom tužioca - naredbom iako on smatra da to nije logično.

Naime, Vrhovni kasacioni sud, navodi Škulić, nedavno je usvojio jedan zahtev za zaštitu zakonitosti i u svojoj odluci konstatovao da i naredba o obustavi istrage koju je doneo javni tužilac deluje u skladu sa načelom "ne bis in idem", pa se ne može ponovo voditi postupak za isto krivično delo.

Profesor je napomenuo da je u većini evropskih krivičnih postupaka, gde istragu vodi javni tužilac, omogućeno da se istraga ponovo vodi kada se prikupe novi dokazi.

"U većini tih sistema tužilac ne donosi formalne odluke, već prosto vodi istragu, što omogućava da se ona uvek može nastaviti iako je prethodno već vođena.

Takođe, u većini evropskih zemalja, načelo ne bis in idem je uže formulisano nego kod nas i odnosi se isključivo na meritorne pravosnažne presude - a to su pravosnažno oslobađajuće ili osuđujuće.

Tužilaštvo je nakon godinu dana od pokretanja istrage, naredbom od 11. januara obustavilo istragu protiv Koraća sa obrazloženjem da nema dokaza da je on izvršio krivično delo podstrekavanje na teško ubistvo.

Nakon obustave istrage Viši sud je po službenoj dužnosti povukao crvenu poternicu koja je bila raspisana za Koraćem, jer je bio u bekstvu.

Ova odluka tužilaštva je izavlala veliku buru u javnosti, a u više navrata ju je komentarisao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izražavajući zabrinutost što je Korać, za kojeg tvrdi da je jedan od najvećih narko dilera na ovim prostorima, ponovo slobodan čovek.

Korać je, kako se veruje, glavni čovek Luke Bojovića - koji služi kaznu u španskom zatvoru.

Povezivan je u medijima sa raznim ubistvima, drogom, "škaljarskim klanom" i drugim krivičnim delima, ali nikada nije bio optužen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.