Konzervatorsko-restauratorski radovi u manastiru Studenica

Izvor: RTS, 14.Nov.2017, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konzervatorsko-restauratorski radovi u manastiru Studenica

U Bogorodičinoj crkvi manastira Studenice, pre desetak godina, počela je restauracija fresaka velike umetničke i istorijske vrednosti. Uporedo se izvode i konzervatorsko-arheološki radovi na nekoliko značajnih objekata manastirskog kompleksa.
Ovih dana u manastiru Studenici izvode se važni i složeni radovi na čitavom kompleksu građevina i na potkupolnom delu Bogororodičine crkve.

"Konzervatorsko-restauratorski radovi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obuhvataju kompletan tretman živopisa u Bogorodičnoj crkvi, u Naosu na severnom zidu, kompoziciju Uspenje Bogorodice i severoistočnog pilastra", kaže Gordana Jakovljev, restaurator-konzervator.
Restauracija fresaka u Bogorodičinoj crkvi, koje su najvredniji i pre jedne decenije i najugroženiji deo celine, počela je 2006. godine.
"To podrazumeva injektiranje, konsolidovanje, obradu plombi, plpmbiranje, na kraju završava se retušem", kaže Vesna Čanak, restaurator-konzervator.
Izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova obuhvata završetak arheoloških istraživanja pirga iz 15. veka, sanaciju krovne konstrukcije i prepokrivanje Savine trpezarije i riznice, uređenje vinskog podruma i obnovu mosta ga gornjoj isposnici.
"Radovi koji se trenutno odvijaju u manastiru Studenica samo će poslužiti u cilju još, rekao bih, temeljnijeg, kvalitetnijeg i podrobnijeg ne samo širenja našeg znanja i svesti o značaju manastira Studenica nego istovremeno to će biti prilika ponovnog opominjanja svih nas", kaže Srboljub Ubiparipović, docent Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta u Beogradu.
"Omogućujemo sopstvenom narodu i svim drugim ljudima iz celog sveta da vide bogastvo jednog naroda, jedne regije, jedne države, jedne crkve", kaže arhimandrit dr Tihon starešina manastira Studenica.
Kompletna obnova ovog jedinstvenog bisera svetske kulturne baštine sprovodi se u saradnji manastira Studenice, Republičkog i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja.



 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.