Konuzin: Vratiti nazive ulica sovjetskim herojima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2009, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konuzin: Vratiti nazive ulica sovjetskim herojima

BEOGRAD - Ruski ambasador Aleksandar Konuzin zatražio je danas da se beogradskim ulicama vrate imena sovjetskih heroja koji su učestvovali u oslobađanju Beograda u Drugom svetskom ratu.

Zahvalan sam vam što ste se okupili sa željom da se obratite vlastima da se ulicama u Beogradu vrate imena sovjetskih heroja, rekao je Konuzin na Okruglom stolu Srpski narod pamti heroje.

Okrugli sto je održan u Ruskom domu, na inicijativu Foruma za zaštitu ekonomskih, socijalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i kulturnih prava, uz pomoć Karić fondacije.

Konuzin je izjavio da su posle Drugog svetskog rata mnoge beogradske ulice nosile imena sovjetskih heroja i vojskovođa.

"Došlo je do promena tih naziva, ali ih ljudi nisu zaboravili, pa ulice još nazivaju po imenima tih heroja", rekao je Konuzin.

Da ih u Srbiji sahrane

On je izjavio da uvek izražava zahvalnost Srbima za sećanje na sovjetske vojnike poginule u Jugoslaviji, kao i za brigu za groblja i spomenike vojnicima Crvene armije.

Konuzin je rekao da su u Drugom svetskom ratu obični Srbi sa oduševljenjem dočekivali Crvenu armiju i pomagali na razne načine.

Brojni crvenoarmejci su, kada su kretali dalje na Zapad, tražili od saboraca da ih sahrane u Srbiji, ako poginu. Mnogi su poginuli i sahranjeni su u Beogradu, pored drugih ruskih i srpskih prijatelja po oružju, izjavio je Konuzin.

On je rekao da se puno govori o Drugom svetskom ratu i da oni koji su izdali svoje narode na početku tog sukoba pokušavaju da odgovornost prebace na Rusiju i da dovedu u pitanje odlučujuću ulogu SSSR u pobedi nad fašizmom.

Braća koja su izvojevala pobedu

Predsednik Foruma za zaštitu ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava Velibor Stević izjavio je da današnjim skupom počinje niz manifestacija posvećenih oslobođenju Beograda 1944. godine.

Stević je ocenio da Beograd treba da nosi imena heroja i vojskovođa koji su komandovali jedinicama prilikom oslobođenja grada - generala Sergeja Birjuzova, Peke Dapčevića, Fjodora Tolbuhina i Vladimira Ždanova.

Pre održavanja Okruglog stola, u holu Ruskog doma otvorena je izložba fotografija posvećena godišnjici oslobođenja Beograda.

Ruski vojni izaslanik u Beogradu pukovnik Viktor Abdejev je rekao da su Srbi i Rusi braća i da su zajedno izvojevali veliku pobedu nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.