Kontrolor nema pravo da legitimiše putnika

Izvor: Vesti-online.com, 12.Dec.2017, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kontrolor nema pravo da legitimiše putnika"

Zaštitniku građana od početka godine stiglo je 28 pritužbi građana na rad Bus-plus kontrolora. Najčešće su ukazivali na to da ih kontrolori, kada ih uhvate bez karte, vređaju, izbacuju iz prevoza, prete komunalnom policijom.

- Ispostavilo se da su građani u većini u pravu - kaže ombudsman Zoran Pašalić.

U prevozu propise svakodnevno krše građani, koji se švercuju, ali i kontrolori kada od njih zahtevaju ličnu kartu, što je ne samo protivzakonito nego >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je i protivustavno.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže da kontrolor u javnom gradskom prevozu nema pravo da legitimiše putnika.

- Ako putnik nema kartu, ponudiće mu da kupi posebnu kartu, ako on to ne želi, onda mu traži identitet, odnosno da kaže ime, prezime, jedinstveni matični broj i adresu. Ako posumnja da lice koje nema kartu nije to lice, onda mora tražiti asistenciju komunalne policije ili policije - kaže Pašalić.

Iako je praksa da kontrolori legitimišu građane u prevozu, naočigled svih, postala gotovo pravilo koje traje godinama, zaštitnik građana smatra da situacija još nije toliko uznemirujuća da bi preduzimao ozbiljnije mere od razgovora sa čelnicima javnog gradskog prevoza.

- Ako mi utvrdimo da je potrebno da konkretnim uputstvima koji idu u pisanoj i zvaničnoj formi, mi ćemo to uraditi - rekao je Pašalić.

Na pitanje da li misli da je potrebno, odgovorio je da prema broju pritužbi to ne može da kaže.

Ipak, zaštitnik građana po zakonu može da postupi i po sopstvenom saznanju kada oceni da neki organ uprave povređuje ljudska prava i slobode.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

"Kontrolori nemaju pravo da legitimišu putnike!"

Izvor: BKTV News, 13.Dec.2017, 00:16

Zaštitniku građana od početka godine stiglo je 28 pritužbi građana na rad Bus-plus kontrolora...Najčešće su ukazivali na to da ih kontrolori, kada ih uhvate bez karte, vređaju, izbacuju iz prevoza, prete komunalnom policijom...“Ispostavilo se da su građani u većini u pravu” kaže ombudsman...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.