Kontrola mesa, najvažnija prevencija protiv trihinele

Izvor: RTS, 13.Jul.2017, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontrola mesa, najvažnija prevencija protiv trihinele

U selu Kozjak kod Loznice juče je pronađena trihinela u prasetu od 30 kilograma, što je po rečima nadležnih retkost kod prasadi te težine. Zaraženo meso odmah je spaljeno kako bi se izbeglo širenje zaraze.
Jedan komad zaraženog mesa trihinelom, pronađen kod praseta u Kozjaku, stručnjaci, kažu, mogao je da ima značajne posledice po zdravlje ljudi. Zbog pravoremenog reagovanja veterinara, inspekcije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali i odgovornosti vlasnika koji je meso poslao na pregled, sprečena je sigurna zaraza svih onih koji bi meso potencijalno konzumirali.

"Zabranjeno je vlasniku svinja da vrši promet ostalih svinja koje ima na svom imanju radi daljeg sprečavanja zarazne bolesti ako je ima kod ostalih prasadi i krmača koje poseduje u domaćinstvu", kaže Živko Jeremić, veterinarski inspektor.
U veterinarskoj ambulanti gde je trihinela i otkrivena, kažu, da meštani redovno donose na pregled meso zimina, a da za prasad postoji zabluda da ne mogu biti zaraženi ovim parazitom. Zbog toga, apeluju na građane da meso pregledaju nazavisno od težine praseta.
"Vidite ovaj primer da je prase koje je imalo 30 kilograma žive vage zaraženo i to baš u velikoj meri, znači na pločici od 28 isečaka mi smo juče videli čak 40 larvi", kaže Branko Kikanović, veterinar.
U lozničkoj bolnici, kažu, da već deset godina nije bilo pacijenata zaraženih trihinelom. Prevencija je, u vidu kontrole mesa, najvažniji je faktor u sprečavanju zaraze. Simptomi koje trihinela izaziva kod ljudi su povišena temperatura, bolovi u mišićima, malaksalost.
"Trihineloza uglavnom prođe bezazleno, uglavnom to budu lakša oboljenja bez komplikacija međutim moguće su ozbiljne komplikacije kao što su komplikacije na centralnom nervnom sistemu, upala srčanog mišića i druge komplikacije koje mogu da dovedu čak i do smrtnog ishoda", kaže dr Branko Mrđen, infektolog.
Da bi se sprečila zaraza svinja trihinelom, veterinari poručuju, da je važno da meštani svinje drže u higijenskim uslovima, i da redovno vrže deratizaciju, jer se trihinela prenosi preko miševa i pacova.
rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.