Kontraudar: Amerikanci su ih uništili

Izvor: B92, 09.Mar.2024, 09:29

Kontraudar: Amerikanci su ih uništili

Američka ratna mornarica izvršila je rano jutros kontraudar na položaje jemenskih Huta u Crvenom moru.

Oboreno je 15 bespilotnih letelica (UAV) koje su ispalili jemenski pobunjenici u oblasti Crvenog mora.

To je saopšteno iz američke Centralne vojne komande (CENTCOM).

Vojska je odgovarala na napad dronovima velikih razmera koje su, kako je navedeno, "teroristi Huti koje podržava Iran lansirali su u Crveno more i Adenski zaliv", navedeno je u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << CENTCOM objavljenom na platformi X, prenosi Rojters.

Ističe se da borbene bespilotne letelice koje lansiraju Huti "neposredna pretnja za trgovačke brodove, američku ratnu mornaricu i koalicione brodove u regionu". Američka vojska saopštila je ranije danas da je izvela kontraudar nakon napada protivbrodskim raketama sa teritorije Jemena koja je pod kontrolom proiranskih pobunjenika Huta.

"Teroristi Huti ispalili su dve protivbrodske balističke rakete sa teritorije koju kontrolišu na brod M/V Propel Fortune koji je u vodama Adenskog zaliva plovio pod zastavom Singapura", navela je američka Centralna komanda u objavi na platformi X.

U napadu nije bilo ni povređenih niti materijalne štete, prenosi Rojters. Broj ubijenih u raketnom napadu koji su Huti u sredu izveli na teretni brod True Confidence u Crvenom moru u blizini obala Jemena povećao se na tri, dok su dva člana posade zadobila teže povrede, saopšteno je danas iz liberijske kompanije koja je vlasnik broda.

Napadi Huta na brodove u Crvenom moru poremetili su globalni komercijalni pomorski transport i prisilili kompanije da se preusmere na duže i skuplje pomorske rute oko Južne Afrike.

Huti su saopštili da napade izvode u znak podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas u ratu protiv Izraela. SAD i Velika Britanija su, kao odgovor na napade Huta, u januaru počeli da da izvode udare na njihove položaje u Jemenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.