Konte podneo ostavku: Pada italijanska vlada

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Avg.2019, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konte podneo ostavku: Pada italijanska vlada

Kulminacija parlamentarne krize

Italijanski premijer Đuzepe Konte podneo je ostavku nakon što je izneo niz optužbi na račun potpredsednika vlade Matea Salvinija.

Ovo je vrhunac političke krize koja je nastala nakon što se Mateo Salvini povukao iz koalicije koja je u vladi Italije trajala 14 meseci.

Konte je za Salvinija rekao da je stavio sopstvene interese ispred italijanskih.

- Salvini je iskoristio situaciju tako da je stavio svoje interese >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pre svih. Otišao sam kod predsednika Serđa Matarele i rekao mu da napuštam premijersku poziciju - rekao je obrazlažući razloge ostavke pred italijnskim parlamentom.

Da li je ovim činom i zvanično počela kampanja za vanredne parlamentarne izbore u Italiji? Kampanja je prikriveno trajala u nesuglasicama oko iskrcavanja migranata na ostrvo Lampeduza koje je Salvini, inače ministar unutrašnjih poslova Italije  - odbio.

Politička kriza izazvala je zabrinutost u Evropskoj uniji jer je odnos italijanskog duga prema bruto domaćem proizvodu 132 odsto i drugi je po veličini nakon Grčke.

U nadmetanju sa bivšim koalicionim partnerima koalicija oko Salvinija populističkim i tvrdim stavom oko migranata odnela je pobedu, pokazuju poslednje ankete. Pokret 5 zvezdica je već nagovestio da nije zagrejan za izbore koji se predviđaju za oktobar.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.