Konkurs za idejno rešenje spomenika Luki Ćeloviću

Izvor: Blic, 15.Jan.2013, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konkurs za idejno rešenje spomenika Luki Ćeloviću

Mikser Festival, Društvo Savamala i Beogradski pokret u saradnji sa opštinom Savski venac pokreću inicijativu za postavljanje spomenika velikom srpskom dobrotvoru i uglednom trgovcu, Luki Ćeloviću. U tu svrhu će početkom februara ove godine biti raspisan konkurs za idejno rešenje spomenika. Pored toga biće organizovane i brojne druge aktivnosti koje će biti vezane i za upoznavanje građana sa likom i delom Luke Ćelovića-Trebinjca. Sve što je imao u delu grada poznatijem kao "Savamala" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ćelović je ostavio BU

Nesumnjivo je da je gospodin Luka Ćelović – Trebinjac bio veliki i dobar čovek na dobrom glasu. On ne samo da je bio jedan od najbogatijih beogradskih trgovaca toga vremena, nego je bio i jedan od vodećih graditelja.

Pored svega što je sagradio on je čovek koji je Beogradskom univerzitetu (BU) i Beograđanima podario najlepšu ulicu u Beogradu – Karađorđevu ulicu - kažu inicijatori ove akcije.

Gradnja u tom delu grada bila je hrabar, ali definitivno i veoma mudar korak ovog vizionara. Od neuglednog, siromašnog i često plavnog područja stvorio je elitni deo grada. Deo grada u kome je gotovo svaka zgrada spomenik kulture, poznat pod imenom „Savamala“.

- Žalosna je činjenica da mi nismo u stanju već decenijama ni da okrečimo ono što je gospodin Ćelović sazidao za svega nekoliko godina već puštamo da ovo neprocenjivo blago propada iz godine u godinu. Prosto je neprihvatljivo da grad Beograd i gradska uprava, već decenijama nemaju sredstava ili mogućnosti da obezbede sredstva za rekonstrukciju i održavanje onoga što je sazidao jedan čovek - ističu predstavnici ove tri organizacije.

Od svega pomenutog još strašnije je, kažu, to što “ovaj veliki čovek do danas nije dobio ni spomenik, a kamo li svoju ulicu u gradu u kome je proveo gotovo čitav svoj život i kome je kao zadužbinu Beogradskog univerziteta ostavio sve što je stvorio”.

- Kako bismo makar donekle ublažili ovu sramotu i pokazali zahvalnost gospodinu Luki Ćeloviću, Beogradski pokret, Društvo Savamala i Mikser festival u saradnji sa opštinom Savski venac pokreću zajedničku inicijativu za podizanje spomenika ovom velikom dobrotvoru, u prirodnoj veličini na kamenom postamentu na kome će stajati godine rođenja i smrti kao i prigodan tekst u nekoliko rečenica - navode inicijatori .

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Uskoro spomenik Luki Ćeloviću

Izvor: Danas, 16.Jan.2013, 00:38

Organizacije „Beogradski pokret“, „Društvo Savamala“ i „Mikser festival“ u saradnji sa opštinom Savski venac pokrenule su zajedničku inicijativu za postavljanje spomenika Luki Ćeloviću. Početkom februara biće raspisan konkurs za idejno rešenje spomenika koji bi trebalo da bude postavljen...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.