Konkurs za  dodelu novca crkvama na popravnom

Izvor: Blic, 26.Jul.2009, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konkurs za dodelu novca crkvama na popravnom

Centar za razvoj civilnog društva zatražio je od Kancelarije vojvođanskog ombudsmana da inicira poništenje konkursa Pokrajinskog sekretarijata za propise, upravu i nacionalne manjine za dodelu sredstava crkvama i verskim zajednicama u Vojvodini „zbog verske diskriminacije".

Nevladina organizacija iz Zrenjanina zatražila je da se promene propozicije konkursa, tako što će se omogućiti konkurisanje i ostalim „netradicionalnim" crkvama i verskim zajednicama, a ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << samo Rumunskoj pravoslavnoj crkvi. Centar je zatražio i da se ispoštuje Zakon o crkvama i verskim zajednicama koji crkvama i verskim zajednicama jemči nezavisnost od države i jednakost pred zakonom, kao i da se ukloni nezakonita odredba prema kojoj pravo na dodelu sredstava imaju isključivo crkvene episkopije, biskupije, vikarijati i egzarhat.

Pokrajinski sekretarijat za propise, upravu i nacionalne manjine raspisao je 20. jula konkurs za dodelu sredstava crkvama i verskim zajednicama koje deluju na teritoriji Vojvodine za 2009. godinu. Sredstva se odobravaju za sufinansiranje izgradnje novih i revitalizaciju postojećih objekata tradicionalnih crkava i verskih zajednica, naučnoistraživačke i izdavačke projekte i za organizaciju verskih manifestacija.

Ukupan iznos sredstava je 17,5 miliona dinara, a konfesijama su unapred opredeljena sredstva. Srpska pravoslavna crkva dobiće 8,75 miliona dinara za Bačku, Banatsku i Sremsku eparhiju, a Rimokatoličkoj crkvi opredeljeno je 5,6 miliona dinara za Subotičku i Zrenjaninsku biskupiju i Sremski vikarijat. Islamska zajednica dobiće 249.000 dinara, Slovačka evangelistička crkva 700.000, Jevrejska zajednica 375.000, Reformatska hrišćanska crkva 437.000, Evangelistička hrišćanska crkva 375.000, Grkokatolička crkva 375.000, a Rumunska pravoslavna crkva 498.000 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.